blank

Det finns en tydlig skillnad mellan de två dominerande plattformarna när det gäller våra nya smarta telefoner – säkerhet och integritet. Apples iOS är designat från grund och upp med säkerhet och skydd för dina personliga uppgifter i åtanke. Här är Mackens guide för att hålla på koll på din information.

blankSka du hålla koll på vilka appar som gör vad, vilken information de samlar in och för att hålla koll så starta i att läsa på om de appar du använder i App Store. Numera måste alla utvecklare deklarera vilken information de samlar in och hur den används. Deklarationen innehåller information om:

  • Data som används för att spåra dig
  • Data som kan kopplas till dig
  • Data som inte kan kopplas till dig

I vissa appar handlar det om flera sidor med information om vilka data som samlas in. Facebook har exempelvis en mycket lång deklaration, över 10 sidor i en iPhone.

Inställningar

Sedan är det dags att kolla inställningarna. Du hittar alla inställningarna för varje enskild app under Privacy i inställningarna för din iPhone. Här kan du se, i detalj, vad varje enskild app kommer åt, eller inte kommer åt av din personliga information. Sedan är det upp till dig att avgöra vad du vill dela med dig av och inte.

När det gäller bilder så har du flera val – du kan begränsa tillgången till bara de bilder som du givit ditt medgivande till och du kan ge tillgång till alla bilder – eller inga bilder alls.

Safari

Glöm inte din webbläsare, Safari, och inställningarna i den. Du kan styra vilka cookie-filer som du tillåter och inte – exempelvis. Safari är också ett utmärkt val istället för Facebooks egen app, exempelvis. Logga in på ditt Facebook-konto och lägga sedan till ett bokmärke, en favorit, på hemskärmen. Då har du en direktlänk till Facebook, utan att behöva att använda Facebook egen app som samlar mycket stora mängder data om dig. En länk via Safari innebär ingalunda att Facebook inte kan smala in information dig men i det kan göra i mindre mängd än i appen.

Titta speciellt noga igenom vilka appar som kommer åt din position. Appar som kan läsa in den informationen vet var du är, när du flyttar på dig och vart du är på väg.

I dessa två steg så kan du skapa betydligt bättre kontroll över vilka appar du använder, vad de får samla in om dig och vad de inte får samla in.

  • Kolla upp vad apparna samlar in
  • Gå igenom inställningarna i din iPhone/iPad och Mac.