blank

Tunna blå linjen är en tv-serie om poliser och deras vardag – i yrket och i privatlivet. Titeln anspelar på den flagga som används för att visa sitt stöd för polisen; en flagga med en tunn blå linje som ska symbolisera gränsen mellan brottslingarna och allmänheten – amerikanska ”thin blue line”.

Den tunna blå linjen handlar om nyutbildade polisen Sara som paras ihop med den hårdare, mer cyniska Magnus. Det är deras vardag i jobbet och vid sidan av arbetet som polis, privatlivet. Runt omkring de två finns även kollegorna och delar är filmat med, gissningsvis en handkamera, för det är lite skakigt, hoppigt för att ge en lite mer autentisk känsla. Det handlar om ingripanden, att lösa problem och att hantera alla de som polisen möter i sitt arbete. Ett arbete som ställer stora krav på sociala kompetens.

Allmänheten

Det är en i sin genre ovanlig tv-serie för här finns stora brott, små brott och ordningsingripanden utan att någon grips eller tas med till polisstationen. Här finns möten med en desillusionerad allmänhet som tycker att de inte får den hjälp och det stöd de förväntar sig av polisen. Det är stort och smått och i de olika ärendena vävs Saras naiva hopp om att alltid kunna göra gott och att utifrån sin religiositet vilket inte alltid fungerar i verkligheten. Runt polisens arbete svävar hela tiden nutidens sociala medier som snabbt sprider uppgifter vidare, inte alltid korrekta sådana.

Platsen är Malmö, en stad som stått i fokus för mängder av svarta rubriker på senare år som handlat om sprängningar och uppgörelser i den undre världen. Tunna blå linjen t är välspelat, gripande och en tv-serie om poliser som inte viker för känsliga ämnen som när poliser tar till övervåld och kanske inte löser sina arbetsuppgifter på det lämpligaste sättet. Tunna blå linjen är utifrån det realistisk och annorlunda.

Det är, för att uttrycka det kortfattat – en mycket bra tv-serie.

blank

TV-serie: Tunna Blå linjen
Regissör: Sanna Lenken, Anders Hazelius och Michael Hansson
Manus: Cilla Jackert
Skådespelare: Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan och Per Lasson

SVTPlay