Surfa aldrig i öppna nät utan VPN

Surfa aldrig i öppna nät utan VPN

Ute på resa så handlar en del av att hitta öppna nät. Åtminstone för att sådan nätnörd som jag är. Jag har en grundregel för alla öppna nät – surfa aldrig utan VPN.

Jag vet att tutat om det tidigare men jag fortsätter att göra det därför att så få av oss egentligen tänker på vilka risker vi tar i öppna nät. Det är nät på hotell, stadsnät, flygplatser och på andra platser. De är öppna för vem som helst och det är det som utgör risken.

Skyddas

Hemma på kontoret eller i bostaden så vet du vilka som har tillgång till ditt nät. Det skyddas av en router med lösenord. I ett öppet nät så vet du inte vilka du har omkring dig, och utan att skrämmas för mycket, du vet inte ens om det är ett äkta nät som du ansluter till. Trafiken kan avlyssnas och loggar du in på några tjänster, sociala medier eller liknande så kan ditt konto kapas. Listan nedan är från ett helt vanligt hotell. Hotellgästerna har förmodligen ingen aning om att jag scannat hela nätet och att jag skulle kunna rikta in mig på de gäster vars enheter har kända säkerhetshål.

blank

Därför ska du använda VPN. VPN innebär att du skyddar din väg in och du skyddar dig, din enhet och dina data så länge som du surfar. Då ser det istället ut så här.

blank

Själv använder jag Surfshark som är en utmärkt tjänst då den finns för iOS som App och som program för  min MacBook Pro.

Jag har ett tvåårs-abonemang som innefattar alla mina enheter.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x