blank

Nu är det bara fyra lag kvar i Stanleyville Cup-slutspelet och överraskande för många är att New York Islanders fortfarande är kvar efter att ha besegrat Philadelphia Flyers med 4-0 i den sjunde och avgörande matchen.

Dramatiken startade redan under uppvärmningen när Mathew Barzal fick en puck i ansiktet. Ett skott träffade stolpen och styrde upp i Barzal ansikte. Barzal som fick en klubba i ansiktet i sjätte matchen och fick utgå som en följd av det. Nu var han tillbaka och när han inte elev upp stora sår i Flyers försvarslinje så satt han i båset och blev omplåstrad. En bit in i matchen var det nämligen dags igen – en ny smäll mot ansiktet, bomull i näsan och så tejpades han ihop för att kunna spela vidare.

Fingertoppskänsla

Barry Trotz, Islanders tränare, visade fingertoppskänsla, valde Thomas Greiss i målet som gjorde en helgjuten stabil insats även om en studsande puck höll på att ställa det redan i inledningen. Som match betraktat så blev det aldrig riktigt spännande. New York Islanders gjorde sin bästa defensiva insats i hela slutspelet vilket innebär att seriens mest svårslagna lag blev en alldeles för svår uppgift för Flyers som inte fick igenom mer än 16 skott på hela matchen. Visst skapade Flyers chanser men sett till hela matchen så skapade Islanders inte bara fler chanser – Islanders gjorde fyra mål också. Det var Flyers målvakt Carter Hart som såg till att matchen inte avgjordes långt tidigare med en rad förstklassiga räddningar. Islanders hade kunnat avgöra matchen redan i den inledande perioden som slutade 2-0 efter mål av Scott Mayfield och Andy Greene – två backar.

Slarv

Inledningen av den andra perioden kännetecknades av slarv längs linjerna av Islanders och ett Flyers som kom ut beslutna att vända på matchen. Islanders tappade puckar på fel ställen, ställdes inför tidiga spelvändningar och slarvade i egen zon. Något som hade kunnat straffa sig för det krävs inte mycket för att en match och en matchbild radikalt ska förändras mellan så här två jämna lag. Flyers tappade initiativet och kraften framåt när Islanders mitt i Philadelphias forcering fick ett powerplay. Där, tidigt i den andra perioden, vände matchen tillbaka. Islanders gjorde ytterligare ett mål i perioden, Brock Nelson, och ett underläge inför den tredje perioden mot seriens skickligaste defensiva lag är ingen avundsvärd uppgift.

Stängt

I den tredje perioden stängde Islanders matchen, lät Flyers försöka att jaga ett mål, en reducering och inväntade de misstag som alltid kommer när ett lag måste kliva upp och satsa offensivt. Flyers kom ingenstans, tog ut Hart med nästan sju minuter kvar i ett desperat försök att åtminstone göra mål. Islanders tackade, tog emot och satte 4-0 i öppen kasse, Anthony Beauvillier.

4-0 i den sista och helt avgörande matchen är ett kvitto på att Islanders kan plocka fram sin bästa ishockey när det krävs och den typen av ishockey kan detronisera de bästa lagen – för Philadelphia Flyers är ett mycket bra lag liksom Tampa Bay Lightnings som Islanders nu ska möta i konferensfinalen. Statistiskt så innebär det också att Islanders är ett av de fyra bästa lagen i ligan. Rätt raskt marscherat för ett lag som släppte in mest mål i hela NHL bara för några år sedan.

Formation

Vart det här kan sluta och ta vägen törs jag inte ens sia om. Jag törs tro och hoppas men det är en helt annan sak. Jag har sett Islanders svepa Florida Panthers och jag har sett Islanders förlora två raka matcher i rad, på övertid. Under hela slutspelet så har Islanders varit ytterst svårslagna även när det klickat påtagligt framåt men nu har Islanders fått fart på Brock Nelson, Anthony Beauvillier, Anders Lee och Mathew Barzal. Den fruktade fjärdeformationen Cizikas, Clutterbuck och Martin är ett vapen som få andra lag har. Det är en formation som Trotz alltid sätter in så snart som motståndarna börjar att få luft under vingarna och börjar att ta över i matcherna. New York Islanders är ett jag med fyra jämna, producerande formationer. Det är ett starkt kollektiv som spelar europeiskt med den skillnaden att backbesättningen tillhör NHLs största och tyngsta.

Tampa Bay är laget som stått i en klass för sig själva på senare år. De har samlat ihop mer poäng än alla andra jag i konferensen och de har ett välbalanserat lagt. Tampa Bay eliminerade Boston i fem matcher och nu ställs nu mot Islanders. Den matchserien startar den 8 september.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här