blank

Trump ligger under i opinionsundersökningarna, vilket han i och för sig gjorde iför presidentvalet 2016 men den här gången kan han förlora delstater som han vann enkelt den gången, exempelvis Texas. Trumps problem är en pandemi, arbetslöshet och en ekonomi i fritt fall. Det senare är extremt viktigt för den som vill bli president och bli omvald. Frågan är om Trump kommer att ge upp sin makt och lämna Vita Huset i händelse av en valförlust.

Mitt svar är – inte ens chans. Trump har redan ställt in sig på en valförlust och precis som förra gången 2016 så ventilerar han sin åsikt att valet är riggat och att valfusk kommer att avsätta honom. Trump kan inte ta en förlust. I Trumps värld har han alltid rätt, aldrig fel och han har aldrig gjort en dålig affär, skrivit under ett dåligt avtal i hela sitt liv. Han odlar myten av sig själv som vinnare, som superförhandlaren så till den milda grad att han tror på sina egna ord. Han kan såldes inte förlora helt enkelt därför att folk väljer en annan kandidat. Det finns inte med i hans begreppsvärld.

Förlorar Trump kommer han att skylla på poströsterna.

Flytta valet

Hans inlägg nyligen på Twitter var minten en fråga. Det var ett sätt att försöka underminera hela det amerikanska valsystemet, den amerikanska demokratin.

Trump gjorde precis samma sak 2016, då han förväntade sig att förlora valet, och beskrev valet, valsystemet och hur registrerade väljare la sin röster som ett riggat val. Efter vilket, som han vann, vägrade han att inse att han inte vunnit mest röster, bara rätt röster. Det faktum att Hillary Clinton fick miljontals fler röster skyllde Trump, grundlöst, på valfusk.

Frivilligt

Därför tror jag inte att Trump kommer att klämma ifrån sig sin makt frivilligt. Det kan mycket väl bli så att Donald Trump kommer att gå till historien som den president som tvingades att lämna Vita Huset därför att godtar han inte valresultatet, vägrar han att lämna Vita Huset så kommer han att avlägsnas med våld om så krävs.

Hur troligt är det kan ske?

Mycket troligt.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här