blank

Dags att gå genom fördelar och nackdelar med att ersätta en bärbar dator, traditionell typ, med en iPad Pro. Det blir som alla förstår en i högsta grad subjektivt bedömning.

Vi börjar med det positiva – fördelarna:

Notiser

Notiserna i macOS är en plåga, ett irritationsmoment som Apple förstört genom att visa dem uppe till höger så att de skymmer viktiga delar av det program som du har aktivt – webbläsaren exempelvis. I iOS visas de centrerat, högt upp i mitten av skärmen där de stör betydligt mindre – där jag vill och som jag vill. alla de inställningsmöjligheter som macOS borde ha men som saknas.

Uppkoppling

Jag har ett SIM-kort i min iPad Pro och har en fungerande uppkoppling så länge som jag har kontakt med 3G/4G mobilnätet.

Bildredigering

Retuschering av bilder går dramatiskt mycket snabbare i en iPro än i en dator. Överhuvudtaget så är det mon erfarenhet att hanteringen av bilder är snabbare och smidigare i en iPad Pro.

Slimmat

Jag viker ihop min iPad Pro och har en drygt centimetertjock dator. Tunt, slimmat och mycket elegant.

Batteritid

Det är bra batteritid i en MacBook Pro 15. Jag uppskattar att jag har en 5-7 timmar lite beroende på vad jag gör. Det är ännu bättre batteritid i en iPad Pro – flera timmar bättre.

Bättre skärm

MacBook Pro 15 har en alldeles utmärkt skärm. Distinkt, bra kontrast men iPad Pro har en ännu bättre skärm. Skillnaden är inte stor men den syns.

Streaming

Streamingtjänster är onekligen smidigare med appar och i iOS än i macOS.

Widgets

Jag har widget upp på skärmen där jag ser Påminnelser och det som finns i kalendern. Det är onekligen smidigt med översikt.

Rita

Rita gör du bäst med en penna.

Baksidorna

Så över till nackdelarna – baksidorna.

Bakgrunden

Safari i macOS kan öppna länkar i bakgrunden. Det kan inte Safari iOS så det blir en smula ”hoppigt” när jag hoppar mellan News Explorer, Safari och länkar.

Virtuella skrivbord

IOS saknar virtuella skrivbord och överhuvudtaget så är en svaghet i iPadOS multitasking. Mycket förvånande kan tyckas men detta är den första riktiga versionen av iPadOS och jag räknar med att den funktionen ska bli bättre – över tid.

Extern skärm

Det du får upp är en uppskalad bild av din iPad – inget annat. Du får en en skärm med svarta kanter och det är ingen uppkoppling mot en extern skärm utan en misslyckad kompromiss. Nu handlar detta om mjukvara och jag förväntar mig att Apple löser detta också.

Tangentbordet

Magic Keyboard är bland de bästa tangentbord som finns på marknaden men det är också ett litet tangentbord. Det tar ett tag att vänja sig vid vilket kanske inte skulle sättas upp på minussidan. När saker väl sitter i det motoriska minnet, och det går fort, så är plötsligt gränsen mellan en dator och en iPad utsuddad.

Video

Video tar lite längre tid att redigera men jag har aldrig redigerat video på min MacBook Pro 15 – mer än undantagsvis. Jag föredrar min iMac 5K för allt sådant jobb. Hur som helst – jag kan redigera video med min iPad Pro vilket är huvudsaken.

När det något som jag inte kan göra med min iPad Pro som jag kan göra med min MacBook Pro?

Nej, jag har inte hittat något. Det är en del jag får göra på ett annat sätt vilket inte är förvånande men den här gången är det mindre skillnad mellan en laptop och en iPad Pro – mycket mindre skillnad.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här