blank

Allt på plats – dags att börja att jobba. Det är skillnader på att jobba med en iPad Pro och att jobba med en MacBook Pro. Det är skillnader i hur program och appar fungerar och som generell regel gäller att appar ofta är begränsade i vad de kan men det de kan är ofta enkelt att förstå, de är enkla att använda och det gör det de gör riktigt bra.

Övergången till iPad Pro innebär därmed att jag måste skaffa mig en ny uppsättning verktyg. Dessbättre så har jag kvar alla appar sedan förra vändan och det gör att jag har en bra plattform att starta från:

  • Pixelmator
  • Pixelmator Photo

Bild- och fotoredigering med två appar som i det närmaste ersätter Pixelmator Pro.

Slipper störande notiser

En av de mest störande inslagen i macOS, om inte den mest störande, är placeringen av notiser. De kommer som bekant upp uppe till höger, i webbbläsarens kant och de täcker både funktioner ikoner och tabbar – lika irriterande som störande. I iOS ser det helt annorlunda ut. Notiserna kommer upp i överkant, mitt på skärmen – stor skillnad.

Öppna i bakgrunden

En stor skillnad i mitt sätt att jobba har att göra med en funktion – öppna i bakgrunden i Safari. Jag plöjer igenom hundratals, tusentals nyheter varje dag i jakten på sådant som jag tycker är läsvärt och som jag tror kan intressera Mackens läsare. Jag använder News Explorer och öppnar alla intressanta länkar i Safari, i bakgrunden. Sedan hoppar jag över till Safari, läser och skriver. Nu får jag ändra det arbetssättet eftersom en länk öppnas/delas direkt i Safari.

Det kommer att vara en omställning men jag har gjort det förut så jag vet att det går.

Appar

Överhuvudtaget så är den stora skillnaden mellan iPad och dator att du har fler appar som gör skilda saker. Du har ett program för att redigera en bild i din dator. I en iPad så har du ett bildredigeringsprogram, en app med filter och en app för att komprimera bilden. Det i sin tur innebär att du behöver lite fler verktyg. Å andra sidan så får du ofta en uppsättning av appar som är bättre på det de gör än ett enda program i din Mac.

Bugg

När jag nu frångått mina principer och valt att köra med iOS 14 Beta i min nya iPad Pro så får jag leva med buggar och en del konstigheter. Ett problem som dök upp var att mobil datatrafik inte fungerade i min iPad Pro. Först övervägde jag att radera, återställa och börja om – kanske med iOS 13 istället men innan jag plockade fram det tunga artilleriet så provade jag att återställa nätverksinställningarna och det låste problemet. En läxa så god som någon – prova alltid mindre dramatiska saker innan du installerar om allting.

Problemet

Mitt största problem handlar inte om appar, inte om funktioner utan om att vänja mig vid 13-tums skärmen. Styrplattan fungerar, pennan fungerar, iPad Pro har inga problem med att utmana en MacBook Pro vad gäller prestandan – allt är hanterbart men skärmstorleken måste jag helt enkelt vänja mig vid.

Du kan som bekant inte ha kakan och äta den. Antingen får du en extremt slimmad, elegant mobil lösning – en iPad Pro med SIM-kort eller så har du en stor skärm och en större enhet.

Viktmässigt däremot är det ingen skillnad. Apples nya Magic Keyboard må vara magiskt men lätt är det inte. sammanlagt väger min iPad Pro lite mer än min MacBook Pro 15.

Så nu är allt på plats (nästan) och i nästa del kommer jag att gå igenom de viktigaste apparna, de jag jobbar mest med.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x