Därför ska du välja Apples HomeKit

Därför ska du välja Apples HomeKit

Apples plattform HomeKit är för uppkopplade prylar men det är också ett komplext säkerhets-system som ser till att det bara är du som kommer åt dina prylar.

HomeKit är även ett kravsystem där Apple kräver viss hårdvara och en hög säkerhetsnivå för att prylar överhuvudtaget ska godkännas. Det har inledningsvis betytt att plattformen inte riktigt har tagit fart, förrän nu. Det har inte varit en snabb tillströmning av produkter, fram till när IKEAs hela nya belysningserie fick stöd för HomeKit.

Säkerhet

Uppkopplade prylar av idag drivs inte sällan av standardiserade Linux-versioner. Det är inget fel på Linux i sig utan på hur det används. Asiatiska tillverkare tillhandahåller mjukvara för uppkopplade prylar. Mjukvaran innehåller en lång rad funktioner, allt från kamerafunktion till kommunikationsfunktioner. I princip handlar det om en typ av mjukvara som kan massor av olika saker och som sagt, den används för kameror, belysning, lås, högtalare och mikrofoner, bara för att nämna några funktioner.

Problemet är mjukvaran tagits fram för att klara så många olika saker, inte med säkerhet i fokus. Många av tillverkarna till de här billiga produkterna har ingen som helst strategi för att uppdatera mjukvaran eller för att distribuera några säkerhetsuppdateringar.

Kända buggar

Det är dessutom gammal mjukvara vars säkerhetsproblem och buggar är väl kända, sedan länge. Hackarna vet precis hur de ska ta sig in och det är detta som skiljer Apples HomeKit från många, alltför många av de uppkopplade prylar som vi nu köper och kopplar in i våra hem.

Det är de här prylarna som kapats och som ingår i Miramai-botnet. Det botnet som använts vid flera attacker, bland annat mot Brian Krebs, Krebs on Security.

Det finns en lång rad skrämmande exempel på att allt från garagedörrsöppnare till babykameror har kapats och tagits över av obehöriga.

Därför ska du välja Apples HomeKit så att din nya uppkopplade pryl inte vara kan nås bara av dig utan hela Internet.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här