Därför ska du slå på FileVault

Därför ska du slå på FileVault

FileVault är den inbyggda krypteringslösningen i macOS och den slås på som standard på alla nya Mac-datorer idag men har du en gammal installation så kanske du inte har FileVault aktiverat. Macken förklarar varför du bör ha FileVault påslaget och aktiverat.

FileVault krypterar hela disken, alla data, alla filer och skyddar dem med ditt lösenord – samma lösenord som du har knutet till ditt inloggningskonto på den aktuella datorn. Det innebär att utan lösenordet så kommer obehöriga inte åt din information, inte ens om de lyfter ut hårddisken och lyfter in den i en annan dator för att försöka att komma åt informationen.

FileVault 2

Den version av FileVault som jag nu fortsättningsvis kommer att behandla är FileVault 2. Den version som lanserades tillsammans med OSX Lion som lanserade 2011. Det är beprövad teknik som ger ett skydd med XTS-AES-128-kryptering med en 256-bitars nyckel för att förhindra oauktoriserad åtkomst till informationen på din startskiva.

De där tekniska termerna kanske inte säger så mycket men det handlar om kraftfull kryptering och ett starkt skydd – förutsatt att du inte valt ett alldeles för lättgissat lösenord.

Du slår på, eller kollar om FileVault är påslaget och aktivera under inställningar och sedan säkerhet. Har du inte FileVault påslaget så kan du starta krypteringen, fortsätta att använda din dator precis som vanligt till krypteringen är klar.

Nyckeln

Jag rekommenderar att du lagrar din krypteringsnyckel i iCloud – om du kan. Det är en säker lagringsplats, knuten till ditt Apple ID och iCloud. Då slipper du skriva ned nyckeln och lagra den på något annat sätt.

Det är i stort sett allt du behöver göra för att skydda din Mac extra och för att skydda din information om din dator skulle hamna i obehörigas händer.

Varför

Du bör slå på FileVault därför att då skyddas all din information, allt som är lagrat i datorn. Du bör använda FileVault oavsett om du tycker att du har information som är värd att skydda eller inte därför den Ella regeln är att alla har känslig information. Det kan vara dina lösenord till tjänster och funktioner ute på nätet, koder för dina betalkort och så vidare. Kom också ihåg att i slutändan så är det inte du som avgör om informationen är värd något eller inte. Det gör tjuven.

Har du inte slagit på FileVault så görs krypteringen medan du använder din dator. Även om det tar tid att kryptera all information så kan du fortfarande jobba och använda din dator precis som tidigare. Lyssna inte heller till självutnämnda experter som bestämt hävdar att du tappar prestanda med FileVault. Förlusten när försumbar medan vinsten i form av skyddad data är avsevärt mycket mer värd.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här