blank

De väntar tills IT-personalen har gått hem innan de slår till. De väntar ibland ända till natten kommit innan de släpper loss sina destruktiva datorprogram.

Säkerhetsföretaget FireEye har kartlagt hur en attack med Ransomware går till och det finns ett återkommande mönster. Attacken görs i tre steg:

  • Infektionen
  • Attacken
  • Krav på pengar, utpressning

Infektionen görs ofta med riktade attacker. Mail med länkar till malware skickas till nyckelpersoner inom organisationen. Målet är att försöka att lura mottagarna att klicka på länkarna, ladda ned den farliga mjukvaran och bli infekterade.

Nästa steg är attacken, då programmen, ransomware, släpps loss och det görs ofta när IT-personalen gått hem, ibland nattetid.

Malware

Ransomware är en typ av malware där filer krypteras och görs obrukbara. Filerna går inte att öppna, inte att läsa och när dokument, bilder och videor gjorts obrukbara kommer den sista fasen i attacken – kravet på pengar.

De skyldiga hör av sig, berättar att de ligger bakom attacken och att om de drabbade vill kunna komma åt sina filer så måste de köpa en dekrypteringsnyckel, ett program som låser upp filerna igen.

Tre dagar

I det mönster som har kunnat ses, efter att ha gått igenom en större mängd attacker, av den här typen, visar också att utpressarna slår till inom tre dagar efter det att den första fasen genomförts. Det ger säkerhetsavdelningarna och de säkerhetsansvariga viss tid, om än lite tid att upptäcka en smitta och en kommande attack. Mönstret visar också att det är mycket viktigt att ha både en hög säkerhet ut mot omvärlden, högt medvetande i organisationen och slutligen ett system som står emot en attack.

  • Bra skydd mot destruktiv mjukvara, malware
  • Välutbildad personal som inte klickar på allt de ser
  • Ett system där allt inte är sammankopplat och där säkerhetskopior är isolerade

När det handlar om mjukvara så innefattar det allt från filter som stoppar infekterade mail till skydd runt enskilda datorer och enheter. Utbildad, medveten personal är också viktigt därför att det finns inga system i världen som skyddar mot omedvetna misstag och slutligen se till att allt inte är sammankopplat. Malware sprider sig sekundsnabbt i ett lokalt nätverk och alla filer som programmet kommer åt kommer att göras obrukbara.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x