blank

Apple stärker säkerheten i nya macOS Big Sur och kommer att göra det betydligt svårare för att AdWare att lyckas med att installera funktioner som exempelvis stjäl vald sökmotor och som lägger till sig som en användarprofil i operativsystemet.

Idag finns en funktion att lägga in en användarprofil i macOS. Något som stora organisationer och företag ofta använder för att ställa in sökmotor och andra funktioner i macOS. Dessa profiler har tidigare kunnat läggas in via ett kommando, direkt i macOS (terminalprogrammet).

Manuellt

I Big Sur måste profiler läggas in mer manuellt, via inställningarna. En profil behandlas som en nedladdad fil och vill du installera den, ge din tillgång till din dator så måste du bekräfta installationen.

“As of macOS Big Sur, you will no longer be able to completely install profiles using Terminal. When you attempt to install a profile via the command-line, it would treat it as it was ‘downloaded’ and you will have to complete the install in the profile system preferences pane manually.”

Kevin Milden, Interface Designer hos Apple, vid the WWDC 2020 conference förra veckan.

Skyddas

För dig som användare betyder det att AdWare, som kapar din webbläsare inte kommer att kunna installeras lika lätt längre. AdWare gör sällan någon verklig skada men de kan ställa till det och de är irriterande. Programmen visar reklam i din dator, kan kapa din webbläsare, byt ut sökmotorn och skicka alla dina inmatningar i adressfältet till webbplatser med mer reklam.

De är mer irriterande än skadliga men de kan vara svåra att bli av med.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här