blank

Du beklagar dig över en värkande rygg och kort därefter så får du spam med erbjudanden om olika behandlingar och mediciner för just ryggont. Du konstaterar att bilen låter lite illa. Det är förmodligen ett hjullager och kort därefter så får du erbjudanden om billiga reservdelar för din bil.

Är du avlyssnad? Utsatt för en konspiration?

Nej, förklaringen är mer logisk och tristare än så.

Jag har fått frågan om Apple tillåter annonsörer att slå på mikrofonen – på fullt allvar. Jag har också fått frågan om det är möjligt att avlyssna en Mac, en iPad eller iPhone.

Avlyssna

Jo, du kan avlyssna en iPhone, en iPad eller en Mac. Apples prylar är inte osårbara och om du användare med berått mod installerar något som inte borde finnas där så kan enheter avlyssnas. Väljer du att inte installera viktiga säkerhetsuppdateringar så kan buggar exploateras.

Är det då sannolikt att Apple tillåter annonsörer slå på mikrofonen?

För att kunna svara ja på den frågan så måste du också svara ja på frågan om du tycker, eller tror, att det är sannolikt att Apple är beredda att riskera hela sitt marknadsvärde, hela sin plats och position som pålitlig leverantör för att kunna tjäna annonspengar. Du får ursäkta men det är för dumt för att ens inleda ett längre resonemang runt.

Så nej, Apple tillåter inte annonsörer att slå på mikrofonen eller kameran för att kunna ta reda på vad du pratar om.

Spam

Har du ont i ryggen och får spam om olika ryggbehandlingar så bör du veta att gå ned i vikt, sluta röka, få ett bättre sexliv, behandlingar för ont i ryggen och medicin för ont i magen är är mycket vanliga i den flod av ovälkommen reklam som skickas ut. Sannolikheten för att du ska få ett sådant mail är tämligen hög med andra ord.

Så över till exemplet med bildelar. En genomgång av sökhistoriken i webbläsaren visade att det hade gjorts sökningar på bildelar och hjullager. Trots ihärdiga försäkringar om att det inte hade gjorts så visade det sig att det var minnet det var fel på – inte en iPhone.

Konspiration

Det är en sak att vara skeptisk, lite försiktig och att fastna i ett resonemang som resulterar i en konspiration. Verkligheten är ofta mycket tristare än så.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x