blank

Våra smarta telefoner, din iPhone, lagrar alltmer information. Bilder, videor, meddelanden, mail och annat. Detsamma gäller din iPad och du kan hamna i ett läge där du måste städa för att enheten inte ska bli överfull. Här är Mackens guide för hur du får loss utrymme.

Du hittar en sammanställning över vad som lagras i din iPhone/iPad under inställningar Allmänt. Här finns också en sammanställning över dina appar och inte minst viktigt – en beräkning på hur mycket data du kan frigöra om du raderar appar som du inte använder.

blank

Oanvända appar

Har du många appar så använder du sannolikt inte alla. För att få loss lagringsutrymme så kan du då avinstallera dem, automatiskt. Då finns alla data som tillhör en enskild app kvar i din enhet och vill du då installera den igen så finns all information kvar.

Bifogade filer

Bifogade filer kan också ta upp en massa utrymme i din enhet – speciellt filer som bifogats, skickats till dig i meddelanden och Mail. Det kan vara gamla filer som du inte har någon större nytta av. Radera dem och få loss mer ledigt utrymme i din iPhone/iPad.

Annat

Tittar du vad du lagrar i din iPhone eller iPad så dyker “Annat” upp bland kategorierna. I denna kategori kan en hel del data lagras så frågan är vad det är och hur du kan minska mängden lagrad information och få loss lite mer utrymme i din enhet. “Annat” rymmer cache- och indexfiler som iOS, Safari och en del andra appar och funktioner använder i din iPhone och iPad. Det är lagrad information som kan vara svår att komma åt eller som kommer att komma tillbaka, över tid, även om du kan städa i kategorin.

Du kan radera cachefilerna i Safari och du kan se över hur mycket data som du har lagrat i Läsläget/Läslistan. Alltså lagrad information som du vill kunna läsa “offline” Det är bland annat “Annat”.

Appar

I listan under den grafiska bilden finns sedan angivet hur mycket utrymme varje app tar upp i din iPhone/iPad. Här brukar det finnas stora möjligheter att dels städa ut appar som du inte använder längre och minska ned på mängden data som varje app lagrar. Podcast är ett exempel (se bilden). Här brukar det gå att städa ut gamla avsnitt som du redan har lyssnat på, kanske plocka bort någon podcast som du inte lyssnar på längre.

Detsamma gäller musik och en del andra kategorier. Du kanske kan städa bland all musik, speciellt nedladdad musik, alltså musik som finns algrad lokalt i enheten.

Bilder och videor tar plats och här kan du ställa att bilderna/videro inte ska lagras i originalstorlek och att de ska lagras i iCloud och laddas ned när du vill titta på dem. Det sparar utrymme i din iPhone/iPad men du kan behöva köpa mer utrymme i iCloud.

Nytt

Slutligen – hamnar du i ett läge där du hela tiden har ont om utrymme så fundera på om du kanske ska köpa en större enhet nästa gång – en iPhone med mer lagringsutrymme eller en iPad med mer lagring nästa gång du byter och köper nytt. Vartefter Apple uppdaterar kameran i nya modeller av iPhone så ökar också storleken på de bilder och de videor du tar. Ökad kvalitet hänger samman med ökad storlek och dessutom så är vår iPhone inte sällan den enda och huvudsakliga kamera som vi använder. Världens mest använda kamera är en iPhone och ju bättre kamera desto större bilder – enkelt uttryckt.

Det i sin tur betyder att 64 GB eller 128 GB snabbt kan bli för lite.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här