Zoom, ledningen för bolaget, har reagerat på alla larmrapporter om allvarliga buggar och säkerhetsproblem och lovar nu att fria alla nya funktioner och fokusera på att åtgärda alla problem.- Tro inte på dem, kasta ut programmet och tjänsten.

Det vi ser nu är skadekontroll, eller försök till skadekontroll, och det är en modern variant av bekännelser under galgen. Zoom har en häpnadsväckande usel historik när det handla rom att skydda användarna och användarnas information. Det krävs inga djupare tekniska kunskaper för att snabbt ser ett tydligt mönster av tillkortakommanden, missar, brott mot uppsatta regelverk och där Zoom inte följt rekommendationer från Apple, Google och andra för hur du ska skriva kod och bygga tjänster och funktioner.

Önskvärt

Zoom har också, under åren, visat att säkerhet inte finns med när tjänsten utvecklas, inte på det sätt som vore önskvärt med tanke på att det handla om en tjänst som ska ta över din mikrofon och din kamera – i din dator, iPhone eller iPad. Hur kan du annars förklara att Zooms installationsscript för macOS-versionen startas innan du som användaren ens bekräftat någonting?

Det är ingen miss, inte förbiseende eller en bugg. Det är ett företag som inte bryr sig eller tar någon hänsyn till i vad du vill, vad du gör och som startar installationen så snart som du startar programmet.

Tidigare så hare Zoom avslöjats med att installera en webserver i macOS. En webbserver som sedan inte avinstalleras om du raderar och kastar ut Zoom.

Det är ingen miss, inte förbiseende eller en bugg. Det är ett företag som inte bryr sig eller tar någon hänsyn till i vad du vill, vad du gör och som inte respekterar att det är din dator, inte deras.

Värderingar

Det här handlar om kultur och värderingar. I företag där säkerhet är viktigt och där personal utbildas, där säkerheten hela tiden finns med på agendan så händer inte sant här. Där finns det någon som reagerar, även om det görs missar. I företag som tar användarnas säkerhet på allvar så granskas installationer, funktioner och kod. Där finns ett kvalitetstänk och en process som leder fram till att du inte ljuger om att din tjänst skyddas med “end-to-end” kryptering när det inte är så.

Begår du har så här många misstag, avslöjas så här många synnerligen allvarliga buggar i ett program så har du ett företag som har grundläggande, fundamentala brister, stora, allvarliga brister i hela sin utvecklingsprocess. Det kan på goda grunder antas att Zoom inte har interna regler, inte har en pålitlig intern process för att göra det de säger att de gör – ta användarnas säkerhet på allvar.

Tro inte på Zoom – kasta ut programmet!


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här