iPhone är idag den mest använda kameran på Flickr och på flera andra bildlagringssajter. Det är en kamera som är inbyggd i din smarta telefon finns en gammal sanning att “den bästa kameran du har är den du har med dig”. Här är Mackens tips på hur du tar bättre bilder med din iPhone.

Först lite teknik och ändrade inställningar.

  1. Lägg till kameran i Kontrollcenter (inställningar – kontrollcenter)
  2. Lägg Kamera-appen på förstasidan i din iPhone
  3. Lär dig att starta kamera-appen direkt från lås-skärmen

Det finns ett talessätt bland fotografer “bilden kommer med en snigels fart och försvinner som ett reaplan”. Se till att du kommer åt kamera-appen snabbt så att du inte missar tillfället och bilden. Som standard så finns kameran nere till höger på din låsskärm. Håll fingret där så låses din iPhone upp i kameraläge. Detta under förutsättning att du har aktiverat Face ID (har Face ID). Ett annat snabbt sätt är att svepa upp Kontrollcenter och starta kameran därifrån.

Rör på dig

iPhone har samma omgång och tekniska möjligheter som en kompakt-kamera. Det betyder att ska du fotografera saker som är en bit bort – rör på dig. Det finns en zoom, en digital zoom som gör att du kan komma närmare men det är i praktiken en delförstoring och den kan inte jämföras med systemkamerans teleobjektiv. Så – gå närmare, om du kan.

Rutmönster

Slå på rutmönstret under inställningar. Det visar hur du håller din kamera/iPhone. Lutande horisontlinjer är nämligen ett av de vanligaste misstagen.

Tänk efter före

Ska du publicera bilden på Instagram – ta en kvadratisk bild, det blir bäst. Ett landskap blir bäst i liggande, landskapsformat medan ett porträtt oftast blir bäst i stående format. Inga regler utan undantag men tänkt efter före. Komponera din bild för vad den ska användas till.

Slå av blixten

Blixten i en iPhone är en LED-lampa som blixtrar till och precis som med en kompaktkamera så blir bilder tagna med blixt sällan riktigt bra.

Ta bildserier

Var inte rädd att “bränna av” en serie bilder. Speciellt inte om det du ska fotografera rör på sig. Skjut en serie bilder och välj sedan de bilder som blev bäst.

Lek med skärpedjupet

Du kan välja var ljuset och skärpan ska mätas i bilden. Tryck till i bilden så ser du hur skärpan flyttas och ljuset mäts utifrån det du pekar/petar på.

Storleken har betydelse

Jag har konsekvent valt stora modeller av iPhone ända sedan Plus-modellerna lanserades därför att de är lättare att fotografera med (bland annat). Tar du mycket bilder, vill ha en lite tyngre, mer stabil telefon – välj en stor iPhone.

Använd volymknappen

När vi ändå är inne på stabilitet och hur du håller din iPhone – visst vet du att du kan använda Ljud Upp för att ta bilder i kamera-appen? Då blir det ungefär som att hålla en kamera i handen och du blir stadigare än om du ska tryck på skärmen.

Ta enkla bilder

Fokusera på att ta enkla bilder. Med det menas bilder där det inte finns så många objekt, personer och saker i.  Bilder med många detaljer ich saker i kan bli svåra därför att betraktaren inte riktigt vet vad hen ska titta på. Rensa, komponera och fokusera på enskilda saker, en person, ett porträtt. det blir i regle bättre bilder.

Gå närmare – riktigt nära

Närbilder, macro-bilder blir inte sällan spännande bilder. Prova att gå nära, riktigt nära. Det är nämligen ett effektivt sätt att städa bort störande saker i en bild.

Prova olika linser

Har du en iPhone 11 Pro eller en iPhone 11 Pro Max så har du tre linser i din iPhone. Prova att byta lins eller varför inte använda alla tre och ta i stort sett samma bild – du kan välja vilken som blev bäst i lugn och ro sedan.

Slutligen – här hittar du Apples fotoskola med massor av bra tips för hur du tar bättre bilder med din iPhone.

Apple


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här