Paul Gosar, republikansk kongressledamot, har publicerat ett falskt foto på den förre presidenten Barack Obama där Obama skakar hand med Irans president Hassan Rouhani. Barack Obama mötte aldrig den iranske presidenten under sina åtta år i Vita Huset. Bilden är “photoshoppad”.

Den äkta bilden är tagen av nyhetsbyrån AP 2011 och från ett tillfälle då Barack Obama träffade den dåvarande indiske premiärministern Manmohan Singh.

Den falska bilden ovan och den äkta bilden nedan.

När den falska bilden uppmärksamma så försvarar Paul Gosar publiceringen med att han aldrig påstått att det aldrig skulle vara en äkta bild. Trumps anhängare och republikanska politiker anklagar ofta medier och andra för att sprida “Fake News”. Skillnaden sitter tydligen inte i vad som sprids utan vem sprider de falska uppgifterna.

Fakta

Fakta är:

  • Barack Obama har aldrig personligen träffat Irans president
  • Irans president är fortfarande landets president – han sitter således kvar vid makten

Paul Gosar har inte raderat eller korrigerat inlägget (7/12-2020)

 

%d bloggare gillar detta: