Så var det dags igen – företrädare för amerikanska myndigheter, politiker, polischefer och andra anklagar Apple för att skydda knarklangare, pedofiler och terrorister. Ett argument som hela tiden sopas under mattan är att Apple inte kan låsa upp en låst iPhone eller iPad.

Det är inte så att Apple sitter på en liten svart låda som du ansluter en iPhone till så vips går den att låsa upp. Det är inte så enkelt som att Apple vägrar att låsa upp beslagtagna telefoner. Det är så enkelt som att Apple inte kan låsa upp låsta enheter.

Apples säkerhetsarbete har ett tydligt fokus – se till att Apple plockas bort ur ekvationen.

Apple ska inte kunna läsa din information. Apple ska inte kunna låsa upp enheter som du har låst eller enkelt därför att Apple inte ska kunna ta del av din information. En del i det arbetet innebär att om du låser din telefon med en pinkod så kan Apple inte låsa upp den. det betyder att Apple intre har npgot magiskt sätt att plocka ut din information och dekryptera den till läsbart format.

Apple kan inte låsa upp en låst iPhone.

Debatten

Nu har även Donald Trump gett sig in i debatten:

Jag begär inte att Donald Trump ska förstå de tekniska aspekterna av kryptering eller vilka konsekvenser det kan få om Apple ich andra tvingades bygga in bakdörrar i sina produkter och i sin hårdvara. Normalt sett borde en amerikansk president ha den insikten och de kunskaperna men nu är det Donald Trump vi har att göra med – en notorisk lögnare, populist och teknisk analfabet. Trump vägrade under flera år att byta ut sin gamla, osäkra mobiltelefon, trots begäran från FBI och Secret Service, för att han tyckte att det var enklare att Twittra. Det är på den nivån vi befinner oss när nu Trump tycker att Apple “will have to step up to the plate”.

Specialversion

För att Apple ska kunna låsa upp en låst iPhone så krävs att Apple utvecklar en specialversion av iOS. En version som inte existerar idag. Apple skulle tvingas att ta fram en slags huvudnyckel som kan låsa upp alla låsta iPhone och iPad. Förutom att det skulle kosta mycket stora resurser i tid och i pengar så skulle en sådan huvudnyckel innebära enorma säkerhetsrisker. Lek bara lite med tanken på att en sådan version av iOS skulle läcka ut så innebär det att precis just de människor som Trump, polischefer, politiker och andra vill skydda samhället mot kommer över ett verktyg och vapen vars konsekvenser vi knappt ens kan föreställa oss. Terrorister kan låsa upp låsta telefoner och kriminella kan förse sig med den information de behagar. Blotta tanken är skrämmande.

Är det nu någon som kommer dragandes med argumentet att det borde gå att skydda en sådan version så att den inte läcker ut vill jag bara säga att du talar mot bättre vetande. Historien visar tydligt att allt läcker ut, förr eller senare.

CIAs avlyssningsprogram läckte ut i sin helhet tillsammans med de mjukvaror som underättelseorganisationen använder bara för några år sedan. Det är ett exempel. Edward Snowdens avslöjanden ett annat. Hemligheter läcker ut och när Microsoft skapade en huvudnyckel för delar av sin kryptering så läckte den den ut på nätet. Det var den mjukvara som Microsoft använde för att låsa upp sina surfplattor, bland annat.

Är det någon som tror att Microsoft inte försökte skydda den?

Tillverka dem inte

Det finns bara ett säkert sätt att se till att bakdörrar inte kan missbrukas och att huvudnycklar inte kommer på avvägar – tillverka dem inte.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här