Dags att köpa en ny dator. Så vad ska du välja? Storlek, modell, ska du bygga ut den direkt eller vad behöver du? Macken försöker räta ut alla frågor och ge tips om vad du ska satsa på.

Generellt är mitt råd att satsa på mer minne än standard. Tänk på att du inte kan komplettera i efterhand så har du pengarna – i med mer minne. Lagringsyta kan du alltid komplettera med även om du inte kan bygga ut själva datorn och byta upp dig till en större hårddisk. Du kan däremot använda en extern disk eller använda en molntjänst.

Satsa på mer RAM-minne.

Genomgående gäller också att inte satsa på de kraftfullaste processorerna. Det är stora prisskillnader och det är inte värt att betala säg drygt 3000 kronor för en processor som går 0.3 GHz snabbare.

MacBook Air

Detta  är datorn för de allra flesta men, och det finns ett litet men. Satsar du på den större modellen av MacBook Air så skulle jag råda dig att välja MacBook Pro 13. Prisskillnaden är liten men du får en betydligt mera kraftfull dator. Den lilla modellen ligger i underkant vad gäller lagring, 128 GB är i minsta laget men kan du lagra på annan plats så räcker det. MacBook Air räcker för att redigera bilder, ordbehandla, skapa presentationer och det mesta som du kan ha behov av att kunna göra.

MacBook Pro 13

MacBook Pro 13 är, som namnet säger, en proffsmaskin. Du kan naturligtvis redigera bilder, lite tyngre redigering även med MacBook Air men det går snabbare, betydligt rappare med en MacBook Pro. Den väger försumbart mer, kostar bara lite mer men är som sagt mer kraftfull. Storleken på skärm är en fråga om vad du ska göra., om de reser och flyttar på dig mycket. Ska du nu bygga ut diun nya dator direkt så håll dug till huvudrådet – mer RAM-minne.

MacBook Pro 16

Nu har vi tagit klivet på till tungviktarna. Apples nya 16-tums modell har det nya tangentbordet. Delvis ny design, tunnare kanter och det är en arbetshäst som du redigerar tunga saker med – film, video och bilder.

Budget

MacBook Air 13-tum, lilla modellen

För de flesta

MacBook Pro 13, startmodellen

För Proffset

MacBook Pro 13-tum stora modellen

För fotografen, designern, utvecklaren och videofilmaren

MacBook Pro 16, mellanmodellen

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här