Det är tillåtet att spela in telefonsamtal i Sverige förutsatt att en av de som deltar i samtalet är medveten om att samtalet spelas in. Det är däremot inte tillåtet i ett flertal delstater i USA och det är också förklaringen till varför det inte finns en enkel app för att spela in ett telefonsamtal.

Tekniskt så finns det inga hinder. Det är fullt möjligt att spela in både inkommande och utgående kommunikation. Apple skulle kunna begränsa köp av sådana appar till länder där det är tillåtet men nu är Apple ett amerikanskt bolag och de flesta amerikanska bolag gör vad de kan för att undvika att bli stämda.I Kalifornien, Connecticut, Florida, Illinois, Maryland, Massachusetts, Montana, New Hampshire, Pennsylvania och Washington krävs att båda parter lämnar sitt godkännande att samtalet spelas in.

Skulle Apple släppa in appar som kan spela in samtal så skulle stämningen sannolikt landa i en amerikansk domstol kort därefter – även om Apple begränsade inköpen till ett visst land. Det är alldeles för enkelt att skaffa ett extrakonto, ladda ned appar från andra länder och sedan använda dem som du vill.

Hinder

Apple har därför lagt in tekniska hinder. En app kan inte få tillgång till både telefonens funktioner och till mikrofonen, samtidigt. Det gör det svårt att spela in båda parter enbart med en app.

Det finns en del tjänster ute på nätet där du kan spela in och lagra telefonsamtal men det betyder också att ljudfilen delvis lagras utanför din kontroll – på en extern tjänst. De hör tjänsterna kollar samtalet via sig – vilket gör att ett samtal mellan två parter blir ett treparts samtal. Båda deltagarna kopplas till tjänsten, den tredje parten där ljudfilen sedan lagras. En tjänst som dessutom i de allra flesta fall kostar pengar.

Det enklaste sättet är faktiskt att slå på högtalaren och sedan spela in samtalet direkt med en bandspelare, en annan iPhone eller med en mikrofon kopplad till din Mac.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här