blank

Apple ska se över sitt interna regelverk vad gäller Apple Maps och det är bra – förutsatt att slutsatsen blir att sluta att ge efter för diktaturers krav.

Apple anger Krimhalvön som ryskt territorium därför att rysk lag kräver det. Taiwans flaggikon visas inte i Kina och Hong Kong därför att kinesiska lag kräver det. Apple lägger sig platt och gör som diktaturerna vill och kräver – bara det finns ett lagkrav.

Trovärdighet

Det finns inget förhandlingsutrymme här. Antingen står du upp för människors lika värde, demokrati och yttrandefrihet , kompromisslöst, eller så får du räkna med kritik och att din trovärdighet naggas i kanten.  Naturligtvis så är det en komplex fråga i att vara verksam i slutna länder, länder med att annat politiskt system och diktaturer. I frågan om Krimhalvön så har Google valt att göra det till et lags ingenmansland där sökjätten tagit ifrån Ukraina en del av det egna landet och satt upp det att inte tillhör någon. Även det en eftergift till Putins Ryssland, om än inte i lika hög grad som att ange att det är rysk mark.

Lämna

Visst kan du tycka att den enda vägen är att inte ha någon affärsverksamhet alls i icke-demokratier men vem ska avgöra vad som är vad? Vidare att lämna diktaturer lär bara innebär att utvecklingen i sådana länder stannar av helt. Det brukar också vara så att utländskt inflytande driver på demokrati-utvecklingen. Internationella kontakter brukar betyda att trycket på regimen ökar och att krav på reformer och ökad demokrati drivs på. Det är en svår balansgång men du kan inte skriva in demokrati och yttrandefrihet i din värdegrund och samtidigt ge efter för diktaturers krav.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här