Jag har testat otaliga program genom åren. Program som ska utmana Apples egna inbyggda program i iOS och macOS. De har en gemensam nämnare – de håller inte måtte och vissa straffar ut sig på ett närmast amatörmässigt genant sätt.

AirMail

Låt oss börja med AirMail. Ett program för att hantera din e-post. Elegant designat med flera riktigt bra och användbara funktioner. AirMail har sina brister, främst i hanteringen av notiser men huvudsakligen i nonchalanta utvecklare. AirMail var en gång ett program som du köpte, som du betalade en avgift för att få använda. Sedan byttes betalmodellen ut mot prenumerationer och jag har inget emot utvecklare som vill ha betalt men jag har mycket mot utvecklare som inte kommunicerar och som dessutom drar tillbaka funktioner som jag en gång betalat för.

Därför kan jag inte rekommendera AirMail längre

Raderna ovan skrev jag i somras och idag, ett par månader senare så visar det sig att AirMail adderat ett antal funktionella buggar till den nuvarande versionen, förutom då att företaget och utvecklarna fortfarande inte kommunicerar med sina kunder.

BusyCal

BusyCal ser ut som Kalendern – i stort sett. Här finns ett antal funktioner som fått utvecklarna att utbrista:

”BusyCal 3 is the most powerful, flexible, reliable calendar app for macOS. It’s packed with time-saving features and compatible with all leading cloud services including iCloud, Google, Exchange and more.”

Okej jag vet att det är försäljningssnack men trots det – nej, BusyCal är inte det under av flexibilitet som utvecklarna hävdar och framför allt många av de funktioner som erbjuds är sådant som jag aldrig saknat. Kalendern, den inbyggda har alla grundläggande funktioner och är gratis. Ska du slå det så börja med att skapa ett eget utseende.

Fantastical

Marknadens snyggaste kalenderprogram med en hel del snygga funktioner men som stupar på att notiser inte dyker upp i mina övriga enheter så snabbt som jag vill och kräver. Här är dilemmat detsamma – Kalender är gratis och gör det du kan förvänta dig och pröva av en Kalender. Fantastical har dessutom problem med att få till det med Påminnelser i nya macOS Catalina. Det är små enkla funktioner som jag inte tänker ögna särskilt lång tid över att fundera över hur jag ska får em att fungera eftersom de faktiskt fungerar, direkt, i de inbyggda programmen.

Brave

Det program som fått hänga med och som jag inte avinstallerat är Brave, webbläsaren. Det är i vissa lägen en bättre webbläsare, framför allt snabbare men Brave saknar stöd för Touch ID, öppnar tredjepartslänkar direkt (inte i bakgrunden) och sedan finns en koppling till Google och Chrome som irriterar ibland med bland annat uppmaningar att installera Google Translate.

Brave är når men inte riktigt där för att uttrycka det kortfattat. Trots det så är det mitt val som webbläsare just nu., Huvudsakligen därför att Brave är flera snäpp vassare i iOS. Så i iOs använder jag Brave men jag föredrar safari i mina Mac-datorer.

Övriga program som jag testat varav de ovan bara är några räcker inte till. De är inte påtagligt mycket bättre, ger i stort inte mycket till mervärde så varför ska jag då betala för dem?

Fotnot: I en tidigare version skrev jag att jag slutat att använda Brave, webbläsaren. Det är inte korrekt. Jag använder Brave i iOS och föredrar den webbläsaren framför Apples egen, Safari på den plattformen.