Brave är en webbläsare som inte snokar och som inte samlar in data om dig. Brave bygger på Google Chrome vilket betyder att det är en snabb, smidig och väl utvecklad webbläsare som du kan bygga ut med samma tillägg och teman som du kan använda i Google Chrome. Brave är Google Chrome utan snokande Google.

Brave är gratis att använda ska tilläggas.

Inställningar

När du startar Brave för första gången så kan du välja att importera bokmärken från en annan webbläsare, från Safari, Firefox eller Chrome. En bit längre ned hittar du inställningarna för att skydda dig och din information.

Du väljer själv vilken nivå du vill använda. Jag blockerar alla cookies som är ”cross-site”, dvs cookies som används för att hålla reda på vilka webbplatser jag har besökt. Jag blockerar också alla försök att ta reda på vilka prylar jag använder. Båda två är kartläggningsmetoder som Google, Facebook ich bland annat Twitter använder. De ”fingerprintar” dina enheter för att se var du varit och de använder cookies för att samla in data om vilka webbplatser som du har besökt.

Jag blockerar inte alla script därför att det kan ställa till det på webbplatser. Slutligen så skickar jag över all trafik till https (där det går).

Sociala medier

Jag blockerar praktiskt taget allt utom inbäddade inlägg från Twitter när det gäller sociala medier. Jag loggar inte in via Facebook eller Google och jag har bytt sökmotor från Google till DuckDuckGo. Det är flera år sedan Google fanns i mina enheter och jag är restriktiv med att använda Googles tjänster överhuvudtaget.

Med de här inställningarna så gör du det avsevärt mycket svårare att samla in data om dg ich kartlägga det du gör ute på nätet.