Det finns program och appar du inte behöver och som du framför allt inte ska rusa iväg och köpa, inte innan du provat alternativen som är gratis.

Appar för WordPress

Köp inga appar för att blogga eller skriva inlägg med WordPress. Mackens test visar att ingen av apparna duger och får godkänt. Du får ofta en alldeles för dålig förhandsvisning, dålig kontroll på dina inlägg och du får betala och blir av med viktiga funktioner. Logga in och blogga direkt istället. WordPress är alldeles utmärkt mobilanpassad nämligen.

Alternativet är WordPress egen app. Jo, jag vet vad alla messerschmmittar påstår – den ”suger” fungerar inte är och tämligen värdelös. Lyssna inte på dem WordPress egen app är bättre än sitt rykte och den är gratis,

Evernote

Nej, du behöver inget extraprogram, app eller tjänst för att lagra anteckningar med bilder och videor. Du behöver inget mer än Anteckningar/ Notes som ingår i iOS och OS X. Synkroniseringen, så att du kommer åt informationen på alla dina enheter, sköter du via iCloud. Funktionerna har funnits där enda sedan iOS 9 och macOS El Capitan.

Office-program

Köper du en ny Mac, ny iPhone eller en ny iPad så kan du ladda ned Pages, Numbers och Keynote – gratis. Då har du en komplett uppsättning program som kan läsa in Office-filer och även lagra i Office-format. Har du inte stora behov, kräver full funktionalitet och kör avancerade Excel-kalkyler så klar du dig galant med Apples gratis-alternativ. Programmen är dessutom snyggare och lättare att använda.

Verktyg och hjälpmedel

Du behöver inte en massa verktyg och hjälpmedel för din dator. Du behöver inte hålla på och köra en massa underhåll så spara pengarna och använd det som finns i OS X. Gör din Mac inte riktigt som du vill så starta Diskverktyget som ligger i foldern Verktyg. Gör en koll av filrättigheterna och disken, rätta eventuella fel. Det brukar räcka alldeles utmärkt i kombination med en omstart av datorn då och då. Då körs nämligen en del underhållsfunktioner, automatiskt.

Skulle det ändå inte fungera så ladda ned OnyX och kör ”maintainance”.

Dokumenthanteringsprogram

Lägg upp ett färgschema för dina olika dokument, skapar mappar/foldrar och sortera och håll reda på dina dokument med de inbyggda funktioner. Du kan sätta färger på program, dokument och filtyper och du kan sortera utifrån valda färger vilket är hela poängen. Du kan tagga filer, dokument och även mappar. Du har även flera olika vyer och sorteringssätt direkt i macOS.

E-post sortering

Nej, du behöver förmodligen inget program för att sortera din e-post heller. Olika typer av mail kan flaggas med olika färger och du kan bygga på med regler för att sortera saker, automatiskt. Det finns även en möjlighet att använda så kallade smarta foldrar, alltså foldrar som innehåller regler och funktioner. Smarta foldrar samlar alltså på sig information utifrån de kriterier du sätter upp. De kan visa e-post från viktiga kunder och så vidare.

Påminnelser

Nix, inget program för påminnelser heller. Det finns inbyggt i OS X och i iOS. Du kan lägga jn larm, geografiskt eller på tid/datum.

Utöver de här programmen så finns en lång rad av gratisprogram som löser lika många uppgifter som de är effektiva.

  • Plex
  • Atom
  • VLC
  • Kompozer
  • Skype
  • Telegram
  • iMovie
  • Garageband

Uforska gratisvärlden och de program som du får med som Apple-användare. Det lönar sig.

%d bloggare gillar detta: