Jag tackar regelmässigt nej till reklamerbjudanden på Macken och det av ett enda skäl – de föreslagna texterna och publiceringen av dem står i direkt strid med svenska marknadsföringslagar. Det handlar om texter med länkar till utvalda som publiceras utan att de är annonsmarkerade.

Förklaringen till varför säljaren vill publicera texten utan annonsmarkering varierar men oftast lindas reklamen in i uttryck som ”educational”. Texten utmålas som att den innehåller viktig och bra information, ingen reklam. Detta trots att länkarna går till betalande kunder. Från mitt sätt att se på saken så är saken glasklar – det är reklam och den ska markeras som ett reklamsamarbete.

Erbjudanden

Jag tackar därför nej till långt fler erbjudanden än reklamsamarbeten än som verkligen blir av.  Någonstans i storleksordningen en på tjugo eller ännu färre. Det är därför du hittills ett ganska få samarbeten. Nu handlar det bara om vad lagen säger utan också om att vara ärlig. De här texterna ser nämligen inte sällan ut som redaktionella texter., skrivna av medarbetare. Det är bara länkarna i dem som någon har betalat för och du som läsare kan inte veta skillnaden.

Det finns en annan gemensam nämnare i sammanhanget – de utpekade publikationerna vill inte prata om att se säljer plats i redaktionella texter. Jag har tidigare skrivit om MacGuiden som enligt en annonssäljare sålt länkar, på redaktionell plats utan att läsaren får veta det. De artiklarna ligger fortfarande kvar ute på nätet och saknar fortfarande annonsmarkering. Den gången ville ingen på MacGuiden svara på mina frågor.

Länkar

Hur vet jag då att det har gått till så här?

Jo, därför att den som kommer med erbjudandet ofta skickar med länkar på exempel på andra samarbeten som gjorts. Länkar som ska visa hur annonsköparen vill att det ska se. I det samman hanget dök Macguidens texter och artiklar upp om. Nu är det dags igen. Jag har tackat nej till ett samarbete, förklarat att om de aktuella texterna ska publiceras spå ska de markeras som reklamsamarbeten.

Den här gången går länkarna till SCO och Globalsign. De är inte markerade som reklam och i texterna finns länkar till annonssäljarens kund. Texterna ser ut att vara skrivna av redaktionella medarbetare.

Smygreklam

Det är smygreklam och länkarna i texterna finns där för att tidningen fått betalt för det. I alla fall är det vad den säljare som vänder sig till mig hävdar. Han har länkat texterna som exempel på hur han och hans kund vill att det ska se ut även på Macken.

Jag tackar artigt nej till erbjudandet.