Apple anklagas nu för att försöka att förhindra att användare byter batterier på egen hand och i olika videor visas ett varningsmeddelande som visas i iOS. Är det nu hela sanningen och är det så enkelt som att Apple vills stoppa reparationer utanför den egna kretsen av auktoriserade verkstäder? Macken har granskat det som har hänt.

Först det som händer om du byter batteri i din iPhone på egen hand – alla batterier bör kalibreras och för det används en krets och mjukvara. Detta för att enheten ska ladda korrekt, ge korrekt ström och lämna korrekt information om laddningscykler och kondition. Till saken hör också att just batteriet i en iPhone eller en iPad är det som kan skada användaren. Ett batteri kan nämligen börja att brinna, ryka och utveckla stark hetta om det har skadats och anslutits på fel sätt. Det är inte vanligt men det finns en risk.

Inte nytt

Sedan i mars i år så har Apple i sin egen dokumentation nämnt funktionen och att batterier som ska användas bör kontrolleras med speciell mjukvara. I april skickade Apple ut ett tekniskt dokument till reparatörer och verkstäder där processen förklaras. Apple förklarar att avsikten är att se till att konsumenterna har bra, fungerande och säkra batterier i sina enheter. Så vi kan konstatera att dagens rubriker kommer långt efter det att Apple infört den nya kontrollen.

Det är inte på minsta sätt ny information och Apple har inte heller infört rekommendationerna eller kontrollen i iOS nu. Den har funnits där sedan i mars i år.

Sidor

Så på ena sidan har vi enskilda och verkstäder som vill kunna byta batteri snabbt, enkelt och billigt. På den andra sidan så har vi användarens och verkstädernas säkerhet, konsumenternas rättighet att veta att även i en begagnad iPhone så sitter ett friskt batteri med den uppgivna kapaciteten och ett batteri som helt plötsligt inte kan börja att brinna.

Så frågan är ingalunda så enkel som att Apple infört helt nya regler, helt nya kontroller bara för att stoppa batteribyten och tvinga kunderna till de egna verkstäderna.

%d bloggare gillar detta: