En rappare med livvakter är ute och slåss på Stockholms gator. De slår ned en person som uppträtt aggressivt och som get sig på sällskapet. Självförsvar säger ena sidan, omotiverat mycket våld misshandel av normalgraden säger åklagaren. Ett rutinmål, alldeles för vanligt, som förvandlas till en skitshow av sällan skådat slag.

Dramaturgiskt så finns också en del nödvändiga inslag för att händelsen ska bli något mer än en notis i medierna. Den ena parten är en känd artist, det är sommartorka vad gäller. nyheter och från Vita Huset vädrar en narcissistisk president en möjlighet att plocka hem mycket billiga politiska poänger.

Ett par inlägg på Twitter, ett telefonsamtal till en statschef och så antydan om att det skulle finnas ett ”team” och att det jobbas på att lösa saken. Det kostar absolut ingenting men det kan ge poäng, mycket billiga poäng bland svarta väljare. Mycket billigare än att städa upp bland slumhyresvärdar, satsa pengar på skolor och utbildning i utsatta områden eller något annat som kräver så mycket mer.

Namninsamling

Då är det ointressant med att läsa på hur det svenska rättssystemet fungerar. principer om maktfördelning, fria domstolar är petitesser nu när den stora ledaren lyfter telefonnummer och ringer ett samtal. Där emellan slickar han i sig berömmet från alla de som vet att Schweiz är ett korrupt land som bara kan tillverka klockor och choklad. Naturligtvis skapas det namnlistor. Det gör det alltid ute på nätet och det spelar ingen roll hur fel syftat är – du hittar alltid en fårskock som skriver under. Då har de gjort sin, billiga, enkla och garanterat kostnadsfria insats.

Ett slagsmål på Stockholms gator blir storpolitik och till rättegången skickas en gisslansexpert vilket normalt sett USA bara skickar då deras medborgare grips i länder med ett undermåligt rättssystem. Signalen är tydlig – en av de vår har gripits i bananrepubliken Sverige. Ni vet det där lilla skitlandet hög upp i norr som styrs av kommmunister och som tidigare ville få Assange utlämnad och skicka honom till USA.

Det blir onekligen en räcka logiska kullerbyttor när artister, skådespelare, regissörer och andra ska uttala sig om förhållanden, länder och rättssystem som de inte vet ett dugg om och som de inte heller är särskilt intresserade av att läsa på något om. Nu är principen om fria domstolar något som kännetecknar de flesta demokratier så det borde inte vara helt okänt i USA. Förutsatt att du orkat att läsa på orm demokrati, maktfördelningsprincipen, fria domstolar och om politikerstyre. Det senare är uttryckligen förbjudet i Sverige men inte i USA.

Tyckande

Det helt blir inte lättare av att en massa faktiska förhållande, fakta, ersätts men en massa tyckande. En 500-sidor lång förundersökning visar alla de delar av videofilmerna som parterna inte tagit med i sina egna redigeringar som publicerat i diverse social medier. Det är ju så det går till numera i de lättkränktas samhälle. För din talan via sociala medier och se till att vara kränkt, oerhört kränkt. De 500-sidorna torde vara ett svårslaget rekord  i undersökning för en misshandel av normalgraden men det är ett svar på trycket utifrån och ett klargörande att i Sverige så står rättssystemet utanför politisk käbbel.

Som alltid då du försöker att diskutera principer så ramlar den gapige populisten in i samtalet. Han som ska berätta för dig att snubben som blev nedslagen fick vad han förtjänade, ett kok styrk som en av de mer namnkunniga ledarskribenterna uttryckte det. Det vet ju alla att i ett ordnat demokratisk samhälle så löser vi konflikterna själva, ute på stad och tog med nävarna. Lås oss också kasta in den nedslagnes tidigare historia, hans straffregister, för det blir plötsligt oerhört intressant samt det faktum att killen är afghan och att han kan resa hem till Iran på semester. Det senare förvirrade flera av våra folkvalda som vädrade sina illa dolda fördomar publik, i sociala medier naturligtvis.

Det är ju solklart att en småbuse ska ha stryk. Den som sig i leken ger du vet.

Exakt var gränsen går för när du ska få stryk eller inte få stryk framgår inte av resonemanget och den viktiga principen om likhet inför lagen skickades ut med badvattnet. Sedan är det ju inte lätt att hålla isär Afghanistan och Iran eller det faktum att i alla kriser, i alla oroshärdar så är det de närliggande länderna som får ta emot de flesta flyktingarna. Så även Iran som inte direkt gjort sig känt för att behandla vare sig afghanska flyktingar eller andra särskilt väl.

Invandrare

Så där har du det. Den perfekta ingången för rasisterna påhejade av folkvalda som gör sitt bästa till att förvandla Twitter och Facebook till en hundkennel. De 500 sidorna förundersökning tolkas som ett utslag av ett Sverige som hela tiden och konsekvent särbehandlare invandrare positivt. Ingen vanlig Svensson hade utretts lika noga. Sedan rullar det på av sig själv. Innan du överhuvudtaget kan ge dig in i diskussionen så måste du naturligtvis reda ut allt det här och besvara alla frågor, okvidkommande eller inte. Du måste ta ställning, om du inte väljer den enkla vägen och skriver under en namninsamling.

Nej, jag vet inte om detta är självförsvar eller inte. Det överlåter jag till domstolen och ett rättsystem att bedöma. Det är det vi har ett rättsystem till.
Nej, jag tror inte för en sekund att utredningen blev så omfattande därför att ena parten är afghan. Däremot tror jag att den blev det just därför att det sattes tryck på åklagare och utredare från en twittrare i Vita Huset.

Ja, jag tror att hela den här skitshowen drogs igång för att dölja andra viktiga politiska frågor – från amerikanskt håll.
Ja, jag tror att medierna gick ”all in” för att det inte fanns något annat att skriva om.

En skitshow av sällan skådat slag är det och den används som slagträ av en rad olika intressen.

Det som gläder mig är att en part i spektaklet i alla fall så här långt visade sig stå pall – det svenska rättsväsendet. Det är det som är riktigt viktigt i sammanhanget. Allt annat är bara en skitshow.

%d bloggare gillar detta: