Google presenterade sina siffror för ett par månader sedan. Apple helt nyligen. Det handlar om siffrorna som visar hur många enheter som kör den senaste versionen av respektive operativsystem. Skillnaderna är slående.

Ska du komma upp några högre siffror då det gäller Android spå får du backa flera versioner och så har det varit sedan långt tillbaka. Android som plattform är splittrad och fördelad mellan 3-4 versioner. Ju nyare version desto förre användare.

Plattform

Det skapar en plattform där det är svårt att få appar och funktioner att hålla samman. Till det kommer ett utbrett och betydande säkerhetsproblem i form av malware av olika former. Det är allt från trojaner till falska appar som stjäl din information. Appar som finns i den officiella butiken på nätet för appar,Googles egen butik.

iOS

iOS är inte immunt, inte osårbart men skillnaden är tydlig och uppenbar. iOS 12 finns nu installerat på 90 procent av alla enheter. Det finns säkerhetsproblem ocg buggar men inte alls i samma omfattning som på den andra sidan.

Utvecklarna

För utvecklarna innebär den fragmenterade Android-plattformen längre utvecklingskostnader och därmed högre utvecklingskostnader.  Det är fler uppsättningar hårdvara, fler skärmstorlekar och sedan upp på det – flera versioner av Android. Allt ska anpassas, passas samman och underhållas.

Den Android.-telefon som du sedan har köpt kan du inte räkna med att få några uppdateringar till mer än 18-24 månader. Jämför det med iOS där Apple underhåller och uppdaterar i 5-7 år.

%d bloggare gillar detta: