blank

Redan vid sin första presskonferens så har Trump backat från morgonens twittrande om nya vapenlagar. Nu är det medierna, Internet och dataspel som pekas ut som orsakerna till det masskjutningarna.

På en punk så har Trump till synes ändå ha kommit till insikt – hotet från högerextremister och vita rasister. För första gången tar han nu tydligt avstånd från de grupperingarna vilket står i bjärt kontrast mot morgonens uttalanden om att gärningsmännen ska vara psykisk sjuka. En teori som Trump håller fast vid trots att polisen i ett av fallen säger att de inte hittar ett tydligt motiv till varför den misstänkte började att skjuta.

“Mental illness and hatred pulls the trigger, not the gun,” Mr. Trump said. Calling mass shooters “mentally ill monsters,” he also said he was directing the Department of Justice to propose legislation calling for the death penalty for “those who commit hate crimes and mass murders.”

New York Times

Demoniserar

Trump flyttar skulden från vita rasister och demoniserar psykiskt sjuka samtidigt som han ger dataspel skulden. En teori som forskare slagit omkull mer än en gång. Dataspel, även våldsamma, har inte bidragit till ett ökat våld i samhället och spelarna blir inte mer våldsamma av sitt spelande.

No evidence to support link between violent video games and behavior

Det finns några få andra rapporter där det görs en koppling mellan våld och dataspel men det finns också hundratals underskrifter från forskare som protesterar mot de undersökningarna och de kopplingarna.

Journalists and policy makers do their constituencies a disservice in cases where they link acts of real-world violence with the perpetrators’ exposure to violent video games or other violent media. There’s little scientific evidence to support the connection, and it may distract us from addressing those issues that we know contribute to real-world violence.

the Media Psychology and Technology division of the American Psychological Association

Kravet på hårdare vapenlagar från morgonen twittrande har försvunnit på vägen även om Trump i efterhand fört fram förslag på “red flag” regler.

Så sammanfattningsvis så har Trump på några timmar anklagat medierna, sociala medier, dataspel och Internet som delansvariga för att 21 människor mist livet i två masskjutningar där gärningsmännen, enligt Trump är psykiskt sjuka.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här