Efter de senaste skjutningarna så beskriver Donald Trump de misstänkta som ”djupt störda och psykiskt sjuka”. Detta trots att det finns en lång rad inlägg på 8chan där även ett politisk manifest publicerats. Det är så det brukar låta – är gärningsmannen vit så handlar det om en psykiskt sjuk människa. Är gärningsmannen färgad eller muslim så hittas religiösa alternativt politiska skäl.

Enkelt uttryckt så dödar färgade och muslimer av politiska och religiösa skäl medan vita män mördar därför att de är psykiskt sjuka. Frågan är då hur många manifest vi behöver läsa efter Anders Bering Breiviks för att se ett tydligt mönster där ord, uttalanden och stämningar till sist skapar en miljö där de här mördarna anser sig ha rätt att agera och anser sig tvingade att agera.

Redan efter några timmar efter de senaste massmorden i USA så uttalar sig Donald Trump och fastslår att det är människor som är ”mycket, mycket psykiskt sjuka”. Det vet han bara några timmar det att en gärningsman skjutits av polisen och en annan har gripits.

Mediabilden

Det här är delar av mediabilden, vapenlobbyns och många politikers försvar för att säga nej till alla former av vapenkontroll. Det är en enkel, svartvit bild där hudfärg och religion leder fram till två helt skilda slutsatser. Vita män som mördar är tokiga, andra är religiöst eller politiskt drivna terrorister.

Anders Bering Breivik publicerade ett flera hundra sidor långt manifest som skulle rättfärdiga morden på Utöya. Mördaren i Auckland som attackerade två moskéer publicerade ett manifest före sitt terrordåd och nu har ett manifest hittats på nätet som publicerats av en av de misstänkta för morden på 20 människor i Dayton, Ohio. Rubbade eller inte, det finns i vart fall ingen tvekan om att de här mördarna hade politiska och religiösa skäl för att med vapen i hand skjuta besinningslöst omkring sig. Det råder ingen som helst tvekan att de också lyssnat bland annat på politiska uttalanden, bland andra av Trump, där invandrare beskrivs som farliga i allmänhet och att muslimer i synnerhet utgör ett hot mot den kristna kulturen, vad det nu är för något.

Ord betyder något

Ord betyder något. I synnerhet om de yttras av människor med makt och inflytande. Då finns det många om lyssnar. Ord skapar en stämning, attityder och om orden är satta att sprida rädsla och misstro så finns det en risk att enskilda väljer att agera. När myten om en pedofilring spreds i högerextremistiska kretsar slutade det med att en tungt beväpnad man (vit) dök upp utanför den utpekade pizzerian. Polisen kunde ingripa innan något mer allvarligt inträffade. I en hårt uppiskad stämning där det sägs att vi måste bygga murar mot terrorister och våldtäktsmän är det viktigt att välja sina ord. Speciellt om du har en plattform och många som lyssnar. Då är det mer än oansvarigt att antyda eller påstå att busschauffören som vägrade en ung tjej att åka med därför att han tyckte att hon var för lättklädd att det gjordes därför att chauffören är muslim.

Så blev ryktet om shariachauffören en sanning

Tror du nu att jag vill göra Hanif Bali eller Katarina Janouch till delansvariga för terroristdåd och mord så beklagar jag att du har så svårt med läsförståelsen. Det är nämligen inte alls det som är min poäng. Det handlar om ord, ords betydelse och den stämning ord kan bidra till. Det är fullständigt självklart att Bali och Janouch inte har något ansvar för masskjutningar i USA men de har ett ansvar för det de skriver och de stämningar som de bidrar till att elda på. När de dessutom antyder, eller skriver i klartext, att en tjej inte fick åka buss därför att en muslims religiösa tro satte hinder i vägen så är vi inne på ett sluttande plan.

Tro på

I sammanhanget väljer jag tillsvidare att tro på uttalanden och förnekanden av det aktuella bussbolaget som förnekar att det skulle förhålla sig så. Uttalanden som bolaget ansåg siug tvungna att gå med just därför att Bali och Janouch spridit sådana uppgifter.

Jo, jag vet – bussbolaget säger det därför att det är politiskt korrekt och därför att det råder en gigantisk konspiration i Sverige där vänstermedia (vilket är alla medier) förtiger alla baksidor av invandringen.

Sitter foliehatten för trångt nu eller?

%d bloggare gillar detta: