Donald Trump vill nu ha lagstiftning som innefattar bakgrundskontroller och striktare vapenlagar men det finns ett men – nya lagar innebär också tuffare regler för invandring.

Trump kopplar nya, restriktivare vapenlagar till ”immigration reform” vilket är detsamma som en mur och stängda gränser.

Det krävs inget politisk snille för att räkna ut på förhand var det här kommer att landa så börja att räkna ned till det att Trump gör en kovändning och ser till att det inte blir några restriktioner överhuvudtaget. Det finns en stark vapenlobby företrädd av NRA, National Rifle Assciation, som säger blankt nej till alla förslag på bakgrundskontroller och alla inskränkningar som gör det svårare att köpa vapen. Även OM NRA är försvagade som en följd av interna stridigheter och pengar som rinner ut ur organisationen likt en strid vårflod så har NRA fortfarande ett politiskt inflytande.

Fällor

Trumps utspel innehåller flera fällor:

  • striktare vapenlagar kopplas till striktare immigrationsregler
  • ansvaret för att få igenom ny lagtstiftning läggs nu på demokrater och republikaner

Trump har därmed skaffat sig flera utvägar på dilemmat att se ut som att han vill göra något åt masskjutningarna i USA samtidigt som han ska tillgodose NRAs rakt motsatta krav. Genom att villkora nya lagar så kan Trump komma undan genom att skylla allt på demokraterna.

”Vi var beredda att lägga fram förslag på ny lagstiftning men demokraterna sa nej” – är ett inte osannolikt scenario.

Demokrater och republikaner står mycket långt ifrån varandra i båda frågorna. Det finns inte många gemensamma beröringspunkter vare sig vad gäller vapenlagar eller immigrationslagar men nu handlar det inte om ett faktisk göra något utan om att hitta syndabockar att skylla ifrån sig på.

Under tiden så anklagar Trump medierna som ansvariga för utvecklingen, stämningen och för skjutningarna. Själv har han naturligtvis inte en tillstymmelse till ansvar. Inte ens det faktum att Trump rev upp beslutet att ha obligatoriska bakgrundskontroller för personer som diagnosticerats för att psykiska sjukdomar får honom att reflektera över sitt eget ansvar. De reglerna infördes under Barack Obama men har rivits upp av Trump. Landets president gör det han brukar, ljuger, vrider och vänder och skyller ifrån sig på andra.

Valrörelsen har som bekant börjat för länge sedan.

%d bloggare gillar detta: