Så snart Internet kommer på tal, så snart du ens närmar dig lagstiftningsfrågor eller nätets baksidor så reagerar många (däribland även jag) reflexmässigt och kastar fram ytterlighetsargument som bottnar i att den som vill diskutera ät ute efter att stänga webbplatser, godtyckligt.

En sida stämplas snabbt som yttrandefrihetsfiender och sedsan kör diskussionen i diket. Det är svart eller vitt befriat från nyanser. Samtidigt, och det är viktigt i sammanhanget, så bor det en djupt rotad misstänksamhet även i mig så snart politiker börjar att diskutera nya lagar kopplade till det vi får säga, skriva och inte säga och inte skriva.

Omodererade

Susanna Kierkegaard, Aftonbladet, tog upp frågan om 8chan och det faktum att fascistiska och rasistiska manifest på den oreglerade och omodererade digitala mötesplatsen.

Terroristernas paradis är ett laglöst internet

Hur hade vi reagerat om 4chan och 8chan varit fysiska mötesplatser? Tänk dig att en grupp tonårskillar skulle ses flera timmar om dagen på ett fik, hylla Adolf Hitler, glo på nazistisk propaganda och skoja om folkmord. Det hade nog väckt en del uppståndelse.

Det är hög tid att vi börjar ta internet på allvar.

Aftonbladet

Gränsdragningar

Det handlar om gränsdragningar, om människor och om en vuxenvärld som inte finns där ungdomarna finns. Där hatet odlas och där manifesten publiceras. Nätet går inte att reglera med lagar protesterar någon och kanske är det så. Det är i vart fall oerhört svårt och komplicerat att försöka tillämpa lagar som bygger på fysiska förutsättningar, individer, geografiska områden och nationsgränser. Sånt bryr sig inte Internet om.

Vi kanske kan börja med ansvarsfrågan. Ska du kunna starta, driva och hålla igång en helt oreglerad digital mötesplats där allt är tillåtet? Jodå, jag vet att det blir svårt att lagföra men det är en utgångspunkt för en diskussion kanske det vore en start, en fundering som vi kan ta vidare tillsammans med funderingar för npgot ännu mera komplext – hur får vi att folk inte fastnar i extremisters klor?

Var vi än börjar eller hur vi tänker oss diskussionen så kan det inte starta med ytterlighetsargument – ”du vill stoppa hela nätet, alltså”.

%d bloggare gillar detta: