Sedan 1991 har 12 vandringsvägar för stillahavslax blivit skyddade under den amerikanska lagen om kritiskt hotade arter (Endangered Species Act, eller ESA).

Apple inleder nu ett samarbete med juveleraren Tiffany och NGO RESOLVE i ett projekt som heter ”Salmon Gold”. Projektetutvinnert guld i Alaska, Yukon-territoriet och British Columbiautvinner samtidigt som miljön återställs efter tidigare gruvdrift.

I projektet ingår restaurering av vandringsströmmar för att hjälpa till att öppna dem för lax, harr och andra fiskarter. Projektet sammanför lokala gruvbrytare, miljöaktivister och myndigheter för att korrigera skadan från historisk gruvdrift i regionen.  Apple använder som många andra elektroniktillverkare små mängder guld i sina elektroniska komponenter och kommer nu att köpa guld från dessa gruvarbetare.

Guldletaren Tod Bauer har byggt en hög vägg i en del av Gold Creek i Alaska för att skapa en stabil livsmiljö åt laxen. ”För mig är guldvaskning som att ha ett småskaligt jordbruk,” säger han, ”för jag respekterar mitt yrke och vill göra rätt.”

Miljöarbete

Detta är ett led i Apples miljöarbete där Apple 2017 meddelade att målet är ett en dag göra produkter med endast återvunna och förnybara material. Apple ska därför:
– designa hållbara produkter som håller länge
– erbjuder ett brett nätverk av reparationsleverantörer och mjukvarukompatibilitet med äldre modeller
– göra våra produkter mer effektiva
– se till att material återvinns och återgår till marknaden för Apple eller andra att använda.
En viktig del av vår strategi är att avsluta vårt förlitande på gruvdrift och utveckla innovativa partnerskap för källmaterial på ett ansvarsfullt sätt. Ett exempel på detta är det arbete vi nu gör som en del av Salmon Gold-samarbetet.
Saxat ur ett pressmeddelande från Apple

Länkar

Mer information om Apples miljöarbete finns här.
Det finns foton, citat och ytterligare information här
%d bloggare gillar detta: