I en serie debatter kommer nu det rekordstora antalet demokratiska presidentkandidater att reduceras. En efter en komme ratt få kasta in handduken då deras opinionssiffror inte kommer att räcka till för att samla in de pengar som behövs för att driva kampanjen vidare.

Demokraterna själva hävdar att det breda startfältet visar på att det demokratiska partiet rymmer många olika åsikter och officiellt så ses 24 kandidater som en styrka. Oberoende bedömare varnar för att det kan skapa en otydlighet och att republikanerna kan vässa sina vapen ch sin argumentation medan demokraterna inte ens har sin kandidat klar.

Veteraner

Under de inledande debatterna så kan konstateras att två av favoriterna, Joe Biden och Bernie Sanders inte alls motsvarat förväntningarna. Joe Biden hade påtagligt svårt att försvara sig retoriskt mot Kamala Harris attacker som fokuserades på Bidens tidigare uttalanden vad gäller ras, sociala frågor och kvinnofrågor. Joe Biden har en del i bagaget efter nära 40 år som politiker, bland annat positiva uttalanden om två rasistiska republikanska kongresspolitiker. Boden had också svårt att reda ut på vilken sida han stod på i frågan om att svarta studenter bussades till vita universitet, och tvärtom, under 1970-talet. Även om det handlar om gamla politiska affärer så landar det i en fråga om Bidens trovärdighet.

Sanders framstod i en av debatterna som mest grälsjuk och gjorde ingen bra insats. Ska vi tro på amerikanska medier så finns Beto O’Rourke och Amy Klobuchar också med på förlorarsidan. Elisabeth Warren, Kamala Harris, Julián Castro och Pete Buttigieg anses vara vinnare. Kom då ihåg att det handlar om två debatter, en med alla kandidater och en debatt med Sanders, Biden och Harris. Det ska också sägas att i ett land där tv har en så enorm genomslagskraft så kan positionerna snabbt kastas om och gårdagens förlorare kan snabbt framstå som en vinnare.

Vem kan slå Trump?

Normalt sett spå borde politik handla om program och vad en kandidat vill göra. Det politiska programmet borde vara det viktiga och det borde vara det som väljarna ska ta ställning till. Demokraternas kandidat har ett helt annat problem – vinna över Donald Trump. Joe Biden har varit tydlig att det är den första primära uppgifter för en kandidat – se till att bli av med Donald Trump. Andra kandidater har valt en medelväg, både ett politiskt program och fokus på att slå Trump. Elisabeth Warren talar ofta om vad hon vill göra, hennes politiska agenda och något mindre om Trump. Under den första debatten nämnde hon inte Trump en enda gång under sina inlägg.

Så vem kan slå Trump?

Joe Biden kan göra det därför att han anses vara Obamas val. Han kan rida på Barack Obamas popularitet sedan är frågan om han besitter den retoriska skicklighet som krävs för att vinna över Trump i en direkt debatt.

Bernie Sanders är oberoende kandidat, populär bland unga väljare, uttalad socialdemokrat vilket sannolikt är alldeles för radikalt för att kunna vinna ett presidentval. Sanders vll också förstatliga sjukvården, helt, vilket inte går helt hand i hand med amerikanska väljare som inte vill se privata försäkringar försvinna.

Elisabeth Sanders är vass, retoriskt, alltid påläst och hon tvekar inte att sopa till Trump, även om det ser ut som att hon har en annan strategi i debatter. Då nämner hon inte Trump. På twitter och i andra sammanhang däremot utmanar hon ofta Trump. Frågan är då om amerikanska väljare kan tänka sig en president ute på det demokratiska partiets vänsterflank som president? Det är sannolikt en belastning. Ska du vinna ett presidentval så bör du finnas i mittfåran. Historiskt så har det varit så nämligen.

Kamala Harris har rusat uppåt i popularitet, inte minst efter attackerna på Joe Biden. Harris är vass retoriskt vilket hon visade i den andra debatten mot Sanders och Biden. Harris gavs chansen och hon tog den. Problemet är att även Harris uppfattas som att hon hör hemma till vänster om mitten.

Program

På sikt så måste kandidaterna positionera sig och sitt politiska budskap. De måste lyfta fram sina frågor och de måste presentera ett tilltalande politiskt program. Väljarna är inte dumma och kommer inte att välja en kandidat bara därför att hen kan anses ha goda chanser att besegra Donald Trump. Det kommer en dag efter valdagen också.