Plötsligt börjar din Mac att uppföra sig konstigt. Sökmotorn i Safari har kapats och du skickas runt till märkliga sidor ute på nätet. Så här botar du din Mac.

Din Mac är inte immun även om den klarar och står emot rätt mycket. Är du inte vaksam så kan din webbläsare, Safari, kapas av att ad-ware, irriterande annonsprogram eller så kapas din sökmotor och dina sökningar skickar dig till konstiga sidor.

Du har fått in det som kallas ett ad-ware. Den vanligaste typen av malware.

Bli av med

Dessbättre så är de flesta farliga, irriterande program för din mac rätt lätta att bli av med.

Länkar

Här är länkar till tre bra program, gratis att använda, som du kan prova att köra i din Mac.

MalwareBytes

Detect X

CyberByte

I de allra flesta fall så bör du ha blivit av med det irriterad programmet.

Antivirus

Huruvida du ska eller inte ska ha ett antivirusprogram installerat och aktivt överlåter jag till dug att bestämma. Själv har jag inget antivirusprogram i någon av mina Mac-datorer men jag har ett övervakningsprogram, Little Snitch, som håller koll på utgående trafik. Malware “ringer hem” – oftast. Det vill säga de kontaktar en server någonstans ute på nätet. Den trafiken stoppar Little Snitch och jag kan ta mig en titt på vad det är i min Mac som vill ta kontakt med något utanför mitt lokala nät.

Har jag då fått in något som inte borde finnas i min dator?

Nej, inte vid något tillfälle under alla mina år med Mac så har jag “åkt dit” men jag installerar bara program från Mac App Store eller från licensierade utvecklare. Gör jag undantag från den regler, vilket sker ganska sällan, så är det en utvecklare som jag vet vem det är.

%d bloggare gillar detta: