Wizards Unite, Niantics senaste spel, innehåller mängder av saker och det är massor att hålla reda på men Wizards Unite har en sak som Pokémon GO saknar – en bärande historia.

Visst, det finns en professor i Pokémon GO men det är också allt. Nu när Entei kommer tillbaka i spelet så presenteras denna Pokémon bara som en Legendary. Det finns ingen bakomliggande historia, inga detaljer om var Entei kommer ifrån eller varför den ser ut som den nu ser ut. Vill du veta att det är en hund som fötts ur en vulkan så får du söka på nätet. Niantic har inte brytt sig om att presentera vare sig Entei eller någon av de hundratals andra figurerna i spelet. De finns där, har olika förmågor och är olika bra på olika saker. Det finns faktiskt en bärande, sammanhållen historia bakom alla Pokémons och bakom alla generationer. Niantic har bara bestämt sig för att strunta i den till stora delar.

Team Rocket

Frågan är då hur Team Rocket ska presentera i spelet när mycket nu pekar på att de kommer att lanseras i spelet. Kommer de bara att kastas in, presenteras som. någon slags huliganer och sedan ska vi förstå hur de ska hanteras som med alla övriga Pokémons som har släppts i spelet?

Det återstår nu att se men Pokémon GO hänger inte ihop på samma sätt som Wizards Unite därför att det inte finns en röd tråd, en historia som håller samman spelet.Wizards Unite använder också figurerar i denna historia för att berätta, förklara och för att föra dig som spelare vidare. Det ger en extra dimension i Wizards Unite som Pokémon GO saknar.

Pokéstops och gym

Fördelningen av gym och Pokéstops är också obegriplig i Pokémon GO. Det finns uträkningar som säger att det bara får finnas ett visst antal Pokéstops inom ett visst område, att det ska finnas ett visst antal gym i förhållande till antalet Pokéstops. Ändå kan den här fördelningen te sig smått absurd vilket alla som besökt Mall of Scandinavia utanför Stockholm vet. Där ligger stop och gym så sätt att du faktiskt inte ser vad som finns under dem.

Detsamma gäller köpcentrat i centrala Köpenhamn och köpcentral i centrala Paris.

Det är en skog av Pokéstops.

Allting är lika

När jag skulle skriva artikeln om de bästa ställen i världen för att jaga Pokémons så bad jag användare på Reddit om tips, jag bad dem också att skicka skärmbilder på sina favoritställen så var det en sak som slog mig allting är lika. Det är i stort sett samma Pokémons, i stort sett samma förhållande till varandra – överallt. Det som skiljer är de regionala men utöver det så lyser just nu Pidgey och flera andra starters från Generation 1 med sin frånvaro och Pokémon-världen är fylld av Slakoth, Magic Karp, Nidoran och de övriga som ingår i det aktuella eventet. Det betyder att du har i stort sett samma Pokémons i Japans största parker som du har längs Kaliforniens stränder. Det är samma Pokémons i Stockholms innerstad som det är här i Skellefteå.

Wizards Unite har inga regionala inslag och jag har börjat att inse hur skönt det är att kunna fokusera på uppgifterna. Naturligtvis skiljer det mellan storstad, tätort och landsbygd men uppgifterna du ska klara av är samma oavsett var du befinner dig. Du får dessutom dagliga uppgifter och du belönas för att logga in.

Alla dessa event

Wizards Unite är nyligen lanserat och vi har sett ett event hittills och jag hoppas och ber för att Wizards Unite inte ska utvecklas på samma sätt som Pokémon GO – events, events – ständigt alla dessa events. Det är events som krockar, som rullar parallellt, det är tretimmars events, helgevents, vecko- och månadsevents. Visst, det händer alltid något i Pokémon GO men måste det hända något alltid?

Jodå, jag förstår att det handlar om pengar men kör ett event då, kör det färdigt och låt spelet återgå till det som kan antas vara normalläge då och då.

Wizards Unite har också en betydligt bättre översyn om var du är i spelet, vilka uppgifter som du har löst, vilka du har kvar och vad du bör fokusera på. I Pokémon GO vet du inte vilken dag det är för att snurra Pokéstop eller om du fångat dagens Pokémon eller inte. Det får du veta efter det att du snurrat eller fångat en figur.

Belöningar

Sedan har Pokémon GO ett problem när det gäller belöningar och speciellt när det kommer till Shiny Pokémons. Båda spelen är spel för samlare. Något som ligger oss människor nära sedan årtusenden tillbaka. Vi är samlare. problemet med Shiny Pokémons är inte att de är svåra att hitta, att andra har de jag inte har utan att det saknas balans mellan olika Shiny Pokémons. Under en Community Day så kan du hitta 10-15 stycken på nära timmar medan du lär behöva oerhört mycket tur för att fånga en Magic Karp eller Scyther (Berätta nu inte för mig att du har fått en eller båda. Då bevisar du bara att du missat min poäng). Det handlar om balans och naturligtvis förstår att det måste vara lättare att hitta en Pokémon under en Community Day än under ett längre event men varför finns Slakoth fortfarande överallt, även i hygglig tilldelning som Shiny och i 10 kilometers ägg efter Community Day?

Jo, för att Slakoth ingår även i nästa event.

Ett annat exempel är Snorlax som många sparat för att ha som bytesvaror och som alltid är tämligen ovanlig i spelet. Plötsligt finns den överallt med garanterad fångst efter de två första missade bollarna (som var en bugg). Det råder knappast någon brist på Snorlax bland spelarna nu och de som sparat och som utvecklat Snorlax för att ha att byta med kan säkert hålla sig för skratt. Numera vet du också som spelare att du kan ta det lugnt. En Legendary kommer sannolikt tillbaka 3, 4 eller 5 gånger innan Niantic har återanvänt den färdigt.

Ärlighet

Wizards Unite är befriat från den här typen av irriterande inslag. Du vet att du måste hitta 12 fragment av en sak och du vet att den kan vara svår att hitta men du vet, på förhand, att du har ett visst antal kvar. Det handlar om att vara ärlig mot spelarna och att inte radikalt förändra förutsättningarna utan förvarning. Nu är Wizards Unite ett helt nytt spel men av det vi sett hittills så är det förvisso ett komplext spel med mycket att hålla reda på men reglerna följs. I Pokémon GO så kan helt plötsligt en strikt regional Pokémon byta plats med en annan Pokémon vilket ju knappast de som rest långt och som passat på att spela och som lyckats att fånga just denna Pokémon lär jubla över. Det kan upplevas om oärligt och att reglerna plötsligt ändras därför att du kan inte först meddela att en Pokémon är regional och sedan meddela att den just bytt plats med en annan Pokémon. Du kan inte först basunera ut att nu finns det tre mycket svårfångade nya Pokémons i spelet för att långt därefter berätta att de är regionala och att de bara finns i det vilda.

Wizards Unite har tre viktiga saker som Pokémon GO saknar – ärlighet, ett regelverk som följs och en bärande historia.

%d bloggare gillar detta: