Robert Mueller, specialåklagare, bjöd inte på någon show, inte på något nytt och inte på något överraskande. Istället fick vi se en statstjänsteman, jurist med hög integritet som tydligt visade att han inte ville vara där han nu var.

Robert Mueller har sagt det han ville ha sagt i sin utredning. De demokrater som hade hoppats på nytt och mer brände för att starta en åtalsprocess mot Donald Trump blev besvikna. Mueller bekräftade att hans utredning inte frikände Trump och att Trump kan åtalas sedan han lämnat presidentposten. Det visste vi redan.

Mueller var extremt noggrann med sina svar, bad ledamöterna att konkretisera sig, upprepa frågorna och klargöra vad de menade. Robert Mueller är jurist, advokat och en av få höga chefer som skött sitt uppdrag, FBI-chef, under både en demokratisk och en republikansk president. Det gör du inte om du har en historik med en högljudd profil. Robert Mueller är en trogen tjänare av rättssystemet och han hatar att dras in i politisk käbbel, precis där han befinner sig just nu. Hans vittnesmål var till stora delar en upprepning av det som finns i hans utredning. En ganska trist tillställning.

Åtalsprocess

Det är snarare så att de modekrater, med Nancy Pelosi, i spetsen som inte vill starta en åtalsprocess fick vatten på sin kvarn. En sådan process är en politisk process, inte en juridisk process. Ett åtal ska först behandlas i kongressen där den lär vinna gehör eftersom demokraterna har en majoritet i den församlingen och sedan lär den falla i senaten där republikanerna har majoritet. Donald Trump kommer inte att ställas inför riksrätt med mindre att det kommer fram något helt nytt, sensationellt och klart och tydligt brottsligt. Det är den sannolika formella utfallet av en sådan process. Det politiska priset däremot är något helt annat. De politiker, och det finns en och annan republikan i den gruppen, menar att Trump ska åtalas för att visa att alla är lika inför lagen. Nu är det inte helt korrekt därför att en sittande president har ett juridiskt och konstitutionellt skydd som går längre än för vanliga medborgare. Det är därför Trump kan åtalas sedan han lämnat Vita Huset.

Ryssland

För Trump och för det republikanska partiet så var Muellers vittnesmål en seger därför att inget nytt framkom. Trump var inte sen att kasta sig in i debatten och upprepa budskapet att demokraterna inte har något annat att komma med än påstådda kopplingar till Ryssland. Ett budskap som går hem och demokraterna riskerar uppenbart att framstå som grälsjuka och som utan ett eget politiskt program. Trump har också lyckat att slå in en kil i det demokratiska partiet som nu mer diskuterar om Trump ska åtalas eller inte än ett framtida politiskt program för att vinna tillbaka presidentposten och även ta tillbaka senaten. Två politiska uppgifter som borde vara viktigare än att en utsiktslös politisk process som kommer att stanna vid en omröstning i senaten.

Mueller vittnesmål var en som förväntat en seger för Vita Huset och Trump och ett magplask för demokraterna. Det fots också riskerar att falla bort i debatten är det Mueller sa som är riktigt viktigt – att det finns skäl att anta att Ryssland kommer att försöka att påverka även kommande politiska val.

%d bloggare gillar detta: