Apple har som bekant beslutat att dela upp iOS och utveckla en helt egen version för iPad. Ett välkommet beslut och till stor glädje för alla som äger en iPad.Macken har tjuvkikat på nya iPadOS.

Alla som följt Macken ett tag vet att jag inte brukar installera beta- och testversioner i de enheter som jag använder dagligen men ibland gör jag undantag – som nu när det gäller iPadOS. Nu ska tilläggas att jag inte jobbar dagligen med min iPad Pro. Jag använder den inte ens dagligen och nu när barnbarnen är ute på resa så står den ansluten till laddare mest hela tiden.

Fler ikoner

Det första du märker och ser är att nu ryms det betydligt fler ikoner på varje skärm. Du rymmer även fler ikoner och appar i Dockan. När du sedan börjar att jobba med iPadOS så hittar du flera av de nya funktionerna som anpassats direkt för iPad – den större skärmen.

  • Delad skärm – flera appar uppe parallell
  • Exposé – se alla skärmar
  • Widgets på hemskärmen

iPadOS har också lånat flera element från macOS där utvecklare kan skapa delar i sina program som ligger löst på skärmen. Det kan vara färgväljare och andra verktyg som användaren kan flytta och lägga var hen vill.

Texthantering

Texthanteringen har också anpassats och blivit avsevärt mycket bättre. Du kan klippa, markera och klistra in mycket enklare i iPadOS än i tidigare iOS. Du har även mycket bättre kontroll över var markören ska vara och hur du kan flytta den.

Äntligen kommer också en möjlighet att lägga till nya fonter. Något som varit krångligt och invecklat tidigare.

Det är lätt att bli förälskad i nya iPadOS. Det är ett stort steg framåt för iPad och för oss som använder vår iPad till mer än ”bara” tittar på film med.

Den nya, färdiga versionen släpps i höst/vinter.

 

%d bloggare gillar detta: