Först kopierade Xiaomi Apples AniMojis och hotade flera teknikskribenter för att de påpekade det uppenbara, sedan stjäl Xiaomi Apples reklam för AniMojis och använder på sin egen produktsida.

Xiaomi lanserade nyligen animerade figurer som de kallar Mimoji. Det är en kopia av Apples AniMojis (Memoji) både vad gäller utseende och funktioner vilket flera teknikskribenter påpekade. Xiaomi valde då att hota flera enskilda skribenter med rättsliga åtgärder om de vidhöll det uppenbara – Xiaomi har kopierats Apples AniMojis och döpt om funktionen.

Apples reklam

Trots Xiaomis ihärdiga förnekanden så  visar det sig att Xiaomi även stulit Apples reklam för AniMojis och använt reklamen på sin egen produktsida.

Xiaomi’s augmented-reality avatar set, Mimoji, is definitely not a clone of Apple’s Memoji — they just look very similar and happen to share identical-sounding names — the Chinese company clarified last week.

But ads for Apple’s Memoji and Apple Music have been embedded on Xiaomi’s product page for the Mi CC9 smartphone on e-commerce platforms JD.com and Suning, in lieu of original Xiaomi graphics, a Weibo user found on Friday.

caxingglobal.com

Nu ska tilläggas för tydlighetens skull att Apple inte var först med animerade ikoner. Konceptet har lanserats av andra företag tidigare men i detta sammanhang, i en telefon med just detta utseende och med dessa funktioner så var Apple först.

Xiaomi har ursäktat sig med att företaget laddat upp fel reklammaterial på sin hemsida.

Xu Jieyun, Xiaomi’s general manager for public relations, responded in a Weibo comment that the e-commerce mix-up was caused by staff “uploading the wrong content.”

Inte första gången

Nu är det inte första gången som Xiaomi kopierat Apple.  Xiaomi har kopierat Apples AirPods och dynamiska bakgrunder. Xiaomi har till och med kopierat Apples keynotes ända ned till de kläder som de anställda uppe på scenen burit under produktpresentationerna.