Facebook tvingas att betala 5 miljarder dollar i en uppgörelse med den amerikanska handelskommissionen (FTC). Detta som en följd av Cambridge Analytica-skandalen där information om 87 miljoner användare läcktes och användes för politiska syften.

Uppgifterna samlades in av Cambridge Analytica med hjälp av en app där användare inte informerades om hur informationen de lämnade ifrån sig skulle komma att användas. Cambridge Analytica använde sedan informationen för att sälja sina egna konsulttjänster till politiker, bland annat Donald Trump kampanj.Med hjäko av informationen så skapades detaljerade profiler för användare vilka sedan användes för att skicka riktad reklam.

Högsta

Bötesbeoppet är det högsta som FTC någonsin dömt ut och Facebook har redan satt undan tre till fem miljarder dollar i sitt bokslut. FTC godtog uppgörelsen med röstsiffrorna tre mot två. De två demokraterna i FTCs styrelse ville driva utredningen vidare med siktet på ett ännu högre bötesstraff.

%d bloggare gillar detta: