Striden om din och min information, rätten till våra data handlar inte i första hand om reklam. Det handlar om att styra, manipulera och kontrollera. Det amerikanska presidentvalet 2016 avgjordes i tre delstater och det handlade om runt 70 000 röster. Det handlar om falska kampanjer för att styra väljare åt ett visst håll. Det handlar inte om reklam – det handlar om demokratins framtid.

Cambridge Analytica finns inte mer, som bolag, men det betyder inte att andra tagit vid. Våra data är basen i kampanjer där upprörda väljare går ut på datorn och ansluter sig till det de tror är en gräsrots-rörelse för att slåss för svartas rättigheter. På andra sidan gatan står högerextremister tillsammans med Trump-supportrar och skanderar slagord. Båda grupperna finns där för att de lockats dit via sidor på Facebook, memes på Twitter och meddelanden via sociala medier. De har sett videor på Youtube och de har tagit ställning och anslutit sig till vad de tror är grupper som vill tillvara deras intressen.

Kampanjer

I själva verket så är det skickligt genomförda kampanjer med ryskt ursprung. Engagerade människor luras att aktivera sig, ta ställning och göra saker men bakom kulisserna så är det andra som styr. Ryssland har ett intresse av att härska genom att söndra. Ett delat USA är ett svagare USA. Trots att flera av de här annonserna och kampanjerna betalades med ryska rubel så reagerade inte Facebook.

Inför valet i Trinidad Tobago anlitades Cambridge Analytica av det ena va två partier – ett parti med företrädesvis indiska representanter. Istället för att jobba med att stärka detta partis budskap, föra fram deras politiska budskap så startade Cambridge Analytica vad som utgavs för att att vara en gräsrotsrörelse bland potentiella anhängare till det andra stora partiet i landet. Målgruppen var unga förstagångsväljare och målet var att hålla dem borta från valurnorna. Kampanjen döptes till ”Do So!” med en logotyp, ett hälsningstecken och med budskapet – rösta inte. Möten och demonstrationer arrangerades och antalet röstskolkare ökade med 40 procent. Det indiska partiet vann valet.

Lögner

Det är svårt ta hålla räkning på alla de gånger Mark Zuckerberg suttit fram skranket och bett om ursäkt och förklarat hur ledsna Facebook när att de misslyckats, igen. Antalet tillfället då Facebook lovat att bättra sig är otaliga men trots det så kommer avslöjande efter avslöjande och nu senast tillkännagav Facebook att den amerikanska myndigheten FTC utreder bolaget. Lägg sedan till lögner om att data har raderats som både Facebook och politiker godtagit men som sedan visat sig vara just det – lögner. Cambridge Analytica raderade inte informationen som de sa att de hade gjort och anledningen är enkel – pengar. Värdet av data, analyser och insamlingar av information överstiger nu den samlade oljeindustrins.

Bara genom att kontrollera din profil och gå igenom din öppen information. Den du vill dela med alla lär en analys komma hyggligt nära v em du är. Kan vi sedan lägga till alla dina köp, alla dina besök på olika hemsidor och inte minst – alla dina kontakter så klarnar bilden om vem du är. Låt oss göra det över tid så kommer den som äger denna information med mycket stor sannolikhet och pricksäkerhet veta vad du gör i vissa situationer, om du är religiös, politiska uppfattningar och om du är påverkbar. Landar du i den sista målgruppen så är du inte bara intressant – du är mycket värdefull. De här analysföretagen kan påverka dig med sina algoritmer, datakörningar och med sina kampanjer där du är målgrupp.

Det är också en viktig förklaring till varför opinionsmätningarna slagit så fel i flera fall – det amerikanska presidentvalet och Brexit-omröstningen är två exempel. Manipulationen av väljarna är ett nytt inslag och något som opinionsundersökningarna inte tagit hänsyn till. Därför slog deras prognoser fel.

Rätten

Det är det rätten till din, min och alla andras information handlar om, inte reklam. Hade det enbart handlat som reklam och försök att visa skräddarsydd reklam så hade det legat inom ramen för det vi ser överallt – jakten på en målgrupp och anpassad reklam. Vi anpassar reklam, texter, annonser och videor mot en målgrupp. Det gör alla och metoderna är inga hemligheter.

Det är manipulation i viss mån men det ligger långt ifrån det vi ser ute på nätet idag med falska kampanjer, falsk information och desinformation som byggs på insamlad data. Din och min information. Den samlas in med appar som utger sig för att göra något annat, som döljer vad deras egentliga uppgift är och vad informationen kommer att användas till. Har du någon gång blivit övertygad om att du när avlyssnad, att Facebook eller Google kan höra det du säger eller att Twitter avlyssnar dig så är det bara ett bevis på hur effektiva de här metoderna är. De här sociala tjänsterna kartlägger dig inte bara bär du besöker dem. De samlar in data om dig hela tiden och överallt. De vet vad du köpt, eller i vart fall vad du titta på och sökt efter. De vet vilka hemsidor du har besökt, vilka butiker du har varit inne i, fysiskt och de kan dina vanor. Du är försedd med ”beacons” signalenheter som pingar till när du passerar en av deras kontrollpunkter.

Det här är teknikens och innovationernas baksida och därför är striden för ett öppet, fritt nät så viktig och därför är det viktigt att du ska äga din information – ingen annan.

TED

Facebooks roll I Brexit

In an unmissable talk, journalist Carole Cadwalladr digs into one of the most perplexing events in recent times: the UK’s super-close 2016 vote to leave the European Union. Tracking the result to a barrage of misleading Facebook ads targeted at vulnerable Brexit swing voters — and linking the same players and tactics to the 2016 US presidential election — Cadwalladr calls out the ”gods of Silicon Valley” for being on the wrong side of history and asks: Are free and fair elections a thing of the past?

Hur nätet stöder diktatorer

TED Fellow and journalist Evgeny Morozov punctures what he calls ”iPod liberalism” — the assumption that tech innovation always promotes freedom, democracy — with chilling examples of ways the Internet helps oppressive regimes stifle dissent.

 

Hur en handfull bolag kontrollerar det vi tänker, varje dag

A handful of people working at a handful of tech companies steer the thoughts of billions of people every day, says design thinker Tristan Harris. From Facebook notifications to Snapstreaks to YouTube autoplays, they’re all competing for one thing: your attention. Harris shares how these companies prey on our psychology for their own profit and calls for a design renaissance in which our tech instead encourages us to live out the timeline we want.