Mediernas bild och rapportering runt uppgiften att Jony Ive lämnar Apple vid årskiftet, bildar eget bolag vars största kunde kommer att heta Apple har lett till minst sagt motstridiga bilder av vad som faktiskt har inträffat.

Den enda bilden säger att Jony Ive egentligen lämnade Apple för flera år sedan och att han inte varit särskilt närvarande. Den bild som målas upp är en chefsdesigner som uteblir från möten, jobbar med annat än produktdesign och som tycker att resten av gänget i ledningsgruppen fokuserar för mycket på tjänster. Låt os för argumentationens skull anta att den bilden är korrekt.

Ive har inte varit närvarande utan han har låtit andra göra jobbet.

Undergång

Okej, så där har du den ena bilden som medierna målar upp. Den andra bilden säger att Apple kommer att ställas inför enorma problem utan sin geniale chefsdesigner.

Det går inte ihop fler hur?

Den där geniale snubben är ju inte där. Han har lämnat Apple för flera år sidan. Missnöjd med att Tim Cook inte är en produktkille, inte fattar design utan sitter och räknar på logistik istället.

Stämmer bild nummer 1 så kommer Apple att klara sig galant.
Stämmer bild nummer 2 så stämmer inte bild nummer 1.

Så det betyder att för att Apple ska vara nära undergången, ruinens brant så måste alla de medier som målat upp bild nummer 1 ha fel. Det fascinerande med bild nummer två är att marknaden inte riktigt tror på den och när marknaden, finansvalparna och aktiehajarna är lugna så blir det inte riktigt trovärdigt när medierna försöker måla upp en bild me mörka svarta moln. Marknaden brukar ju vara mer lättskrämda än en ekorre som överdoserat på koffein.

Så då har vi en mycket märklig bild där en vanligen lättskrämd aktiemarknad tar det hela med viss ro. Ive kommer att finnas var, ha ett inflytande på Apples kommande produkter. I det läget så vill delar av medierna försöka att övertyga oss om att Apple är inte i en djup kris eller att Jony Ive redan dragit vidare.

Det är inte bara jag som är förvirrad.

Techchrunch: Apple Sans Ive