Forskare har gått igenom Android-appar och funnits att 1325 av dem samlar in data utan tillstånd och oavsett vilka inställningar som användarna har gjort. Det är upprörande men vad som är ännu mera anmärkningsvärt är att det överhuvudtaget är möjligt och rapporten från International Computer Science Institute visar på anmärkningsvärda brister i Android som operativsystem.

Av 88 000 undersökta appar så visar sig drygt 1300 appar samla in information bakom ryggen på användarna. Utvecklarna bryr sig inte om vilka inställningar användaren har gjort utan tar sig runt spärrarna och samlar in data i alla fall. Med tanke på att det är 88 000 appar som har undersökts så är siffran för snokande appar sannolikt högre. Det lär finnas långt fler appar än de nu undersökta som tar genvägar, som bryter mot regelverk och som snokar på användarna.

Det är anmärkningsvärt att det överhuvudtaget är möjligt att strunta i vilka inställningar som användaren har gjort.

Undersökningen visar också att appar utnyttjar inställningar och tillstånd som givits till andra appar. Har du exempelvis givit en kart-app tillstånd att ta reda på var du är så finns det appar som läser in samma information men utan att informera dig. Jag förutsätter att International Computer Science Institutes undersökning är korrekt vilket innebär att Android saknar ett fullgott skydd mellan appar. Den så kallade ”sandbox”-tekniken har uppenbart brister i Android därför att appar ska inte kunna kommunicera med varandra med mindre än att operativsystemet tillåter det eller att du som användare tillåter det.

Appar kommer alltså åt information som används av andra appar vilket är mycket anmärkningsvärt.

Ytterst lite

För egen del så berörs jag ytterst lite av uppgifterna. Jag har få eller ingen Android-pryl. Jag har en iPhone XS Max, Mac-datorer och en iPad som mina huvudsakliga verktyg tillsammans med en Apple Watch. Det är ett val som mot bakgrund av alla avslöjanden om snokande appar och operativsystem visat sig bli allt viktigare. Det som slår mig är hur lite det diskuteras bland mina vänner som valt Android i sina telefoner. Jag vill inte påstå att det är mindre medvetna, att de inte läser eller hänger med i debatten. Tvärtom, många av dem är mycket aktiva i sociala medier och de har ett kunnande som jag gissar ligger över den genomsnittlige användarens nivå. När jag lyfter frågan så viftar de undan frågan och vill hellre diskutera hur drar Apples telefoner är – för det är mest om telefoner diskussionen handlar. Apples poliser går inte att diskutera bort. En iPhone är en dyr telefon även om vi kanske ska väga in det faktum att Apple uppdaterar och städer sina telefoner i 4-6 år.  Långt längre tid än vad som är brukligt på Android-sidan.

Oviktig

Kanske får det så att den personliga integriteten inte är lika viktig för dem som den är för mig eller så vill de inte ta diskussionen därför att frågan är viktig men den blir jobbig i skenet av alla larm och rapporter om brister i Googles ekosystem. Rapporten från the International Computer Science Institute visar att appar för Android snokar på dig, stjäl din information bakom ryggen på dig och Google fick informationen i september i år men har inte gjort något och kommer inte att göra något förrän Android Q släpps senare i år. Kom då ihåg att i skrivande stund så finns den senaste version av Android installerad på mindre än 11 procent av alla Android-enheter. Det betyder att även efter det att Android Q har släppts så kommer det att dröja innan enheter uppdaterats.

Det är en dramatisk skillnad mellan Android och iOS när det handlar om säkerhet, integritetsskyddet. Något du kanske bör tänka på nästa gång du ska välja ny mobiltelefon.