Washington Post granskar Donald Trumps uttalanden, påståenden och inlägg på Twitter. Hittills så har faktakontrollen kommit fram till att Trump ljugit eller lämnat felaktigt information 10 796 gånger.

En av Trumps vanligaste lögner är påståendet att bygger av muren mot Mexico har startat och att det redan har byggts 400 miles. Detta trots att de pengar som frigjorts är villkorade till att bara handla om olika typer av staket. Detsamma gäller påståendet att strafftullarna innebär att pengar rullar in i USA.

This is wrong. Economists say that Trump’s tariffs are dramatically raising costs for Americans and slowing economic growth. A paper published on March 2 by three prominent U.S. economists found ”that the full incidence of the tariff falls on domestic consumers, with a reduction in U.S. real income of $1.4 billion per month by the end of 2018,” they reported. ”We find that the U.S. tariffs were almost completely passed through into U.S. domestic prices, so that the entire incidence of the tariffs fell on domestic consumers and importers up to now, with no impact so far on the prices received by foreign exporters.

Washington Post

Tidningen räknar upp exempel på exempel på återkommande teman i det Trump säger och som inte har stöd i fakta eller i det experter inom det aktuella ämnet anser. I andra fall är det rena påhitt.

“Secretary [Jens] Stoltenberg [of NATO] has been maybe Trump’s biggest fan to be honest with you, he goes around — he made a speech the other day, he said without Donald Trump maybe there would be no NATO.”

Stoltenberg har aldrig gjort några sådana uttalanden.

“What people don’t report is the letter he [Robert Mueller] had to do to straighten out his testimony because his testimony was wrong.”

Trumps älsklingstema – attackera medierna. Problemet här är att Mueller aldrig korrigerat några uppgifter så det finns ingenting att rapportera.

“We have the cleanest air in the world in the United States, and it’s gotten better since I’m president.”

Fakta är att USA hamnar på en 27:e plats, långt ifrån topplatsen.

Så här går det att fortsätta länge och nya lögner tillkommer, dagligen.

Washington Post