Facebook har upprepade gånger lovat att stoppa rasister, nazister och fascister på sin sociala plattform och flera grupper har också stoppats och stängts ute men det visar sig att det är tämligen enkelt för grupperna att ta sig in igen. Ett namnbyte på gruppen och sedan startas sidor och grupper igen.

Det var i början på maj i år som Facebook deklarerade att nu skulle de har grupperna städas ut.

Today we’re announcing a ban on praise, support and representation of white nationalism and white separatism on Facebook and Instagram, which we’ll start enforcing next week. It’s clear that these concepts are deeply linked to organized hate groups and have no place on our services.

Our policies have long prohibited hateful treatment of people based on characteristics such as race, ethnicity or religion — and that has always included white supremacy. We didn’t originally apply the same rationale to expressions of white nationalism and white separatism because we were thinking about broader concepts of nationalism and separatism — things like American pride and Basque separatism, which are an important part of people’s identity.

Facebook

Dök upp igen

Kort efter det att flera grupper och sidor stängts ned så dök de upp igen på Facebook under nya namn.

Megan Squire är forskare med inriktning på på extremism och Vit Makt-rörelser.

Proud Boys, en av grupperna som stoppades startade snabbt upp  en ny sida och grupp som döptes till PB Canada. Sons of Odin stoppades också men startade en ny sida som heter S.O.O.Recruiting.Sudbury. Nu har även flera av de sidorna stoppats av Facebook. Mönstret känns igen från Twitter och andra sociala tjänster där grupper hela tiden hittar nya vägar för att kunna starta upp sina sidor och sina digitala mötesplatser.