Ryssland kommer att blockera nio VPN-tjänster från och Julio månad uppger den ryska nyhetstjänsten Interfax.

Beslutet och åtgärden är den del i den ryska regimens försök att stärka greppet om Internet. Sedan tidigare så har Ryssland förberett och testat att hela kapa banden står och bara tillåta access till webbplatser inom landet.

Russia’s attempts to censor and surveil its citizens by cracking down on Internet services is extending into the VPN realm. Russian news agency Interfax recently reported that Roskomnadzor, the country’s media and communications regulator, plans to block access to nine VPN services ”within a month” for failing to comply with its demands.

Roskomnadzor reportedly told 10 popular VPN providers in March that it would block them from Russia unless they started to follow local regulations. That would require the services to prevent their users from accessing the Russian government’s list of banned websites, effectively removing one of the easiest ways to bypass the country’s internet censorship. Only one of the providers–Kaspersky Secure Connection–agreed to the regulator’s demands.

Toms Hardware

Kontroll

Den ryska regimen har börjat att kopiera Kinas hårda kontroll av Internet med DNS-tjänster som styrs av staten, krav på att information lagras inom landets gränser och en allt hårdare censur för vad som är tillåtet för de ryska medborgare att ta del av.