I iOS 13 och macOS Catalina så kommer funktionen ”Logga in via Apple” – en funktion som är långt mycket viktigare för att skydda din information ön du kanske tror. Funktionen kommer att göra det radikalt mycket svårare att kartlägga det du gör ute på nätet nämligen.

Funktionen är utformad så att du som användare väljer vad du vill dela med dig. Du tar tillbaka en del av kontrollen av din information helt enkelt. Du kan exempelvis slå av din e.-pist, dvs du delar inte din epostadress med tjänsten/appen längre. Apple lägger då till en helt anonym e-postadress som skickas vidare till din e-postadress, inte ens Apple vet då vem du är.

Kontroversiell

Funktionen är nu inte helt okontroversiell. En del utvecklare har protesterat mot kravet att funktionen ska/måste erbjudas och finns med i alla appar/program som erbjuder en sådan funktion.  Finns det en funktion som gör det möjligt att logga in via Google/Facebook så ska Apples funktion finnas med och den ska ligga först. I debatten har set sagts att Apple vill styra för mycket, vill kontrollera vad utvecklare får och får göra.

Nu har Apple gjirt det hela tiden, ända sedan Apple Store startades och lanserades. Det har alltid funnits ett regelverk som reglerar och den här regeln ät tillkommen därför att från användarens synvinkel så handlar det om en funktion för att snabbt och enkelt kunna. logga in. jag har tämligen övertygad att från en användares perspektiv så spelar det ingen roll om det göra via Apple eller någon annan. Från Google och Facebooks perspektiv däremot så handlar det om något helt annat – kunna samla in data om enskilda användare.

Hålla koll

Väljer en utvecklare att lägga till en funktion att kunna logga in via Facebook och Google så ger användaren de två tjänsterna en möjlighet att hålla koll på oss. Det är det Apple vill sätta stopp för och självklart så kommer jag som användare att välja det val som ligger först.

Det jag inte för mitt liv kan förstå är protesterna över att Apple ska styra vilken tjänst som ska användas. Såvida det inte verkligen inte handlar om att styra användaren till en tjänst där data samlas in.

Det kanske är där skon klämmer?