I flera år förföljde han unga tonårsflickor på nätet. Pressade dem på nakenbilder, hackade deras konton i sociala medier och pressade flickorna på ännu fler bilder och videor. Han lyckades hålla sig utan rättvisa i fler år tills flickorna slog tillbaka och avslöjade honom.

Det började oskyldigt. En ung, osäker man tog kontakt med flera flickor på ett valhänt, nervöst sätt. Kontakterna togs via olika chatter och sociala medier. Kontakterna eskalerade efter ett tag till hot och krav på nakenbilder. Konton hackades och flera flickor förföljdes så intensivt att de drabbades psykiskt, ont i magen, rädsla för att vara ensamma, problem i skolan och den misstänkte polisanmäldes vid flera tillfällen men bevisen räckte inte till för ett ingripande. Dessutom utspelade sig detta i lilla Belmont, en stad med drygt 7000 innevånare. Polisen resurser var begränsade.

Hjälp

Till slut bad polisen om hjälp och Secret Service kallades in tillsammans med Mona Sedky, expert på just den här typen av brottslighet. Information begärdes ut från operatörer, sociala medier och tjänster där det misstänktes att den misstänkte mannen hade loggat in. Ett mönster växte fram med platser där mannen loggat in, eller misstänktes ha loggat in. Tidpunkter och datum pusslade samman och bevisen samlades ihop.

Parallellt med polisen utredning började flera av de förtöjda flickorna att slå tillbaka. De samlade in egna bevis, skärmbilder, chattloggar och de började att kontakta varandra för att samla in mer information och för att ta reda på vem mannen var. Informationen lämnades sedan över till polisen.

Med hjälp av flickornas information kunde nu polisen samla in inloggningar, tidpunkter när den misstänkte loggade in och var online. Viktig information för att bevisa att det var han och ingen annan som använde hackade konton och som tog kontakt med flickorna.

Greps

Till slut hade polisen tillräckligt för att slå till och vid gripandet hittades en mobiltelefon som hade internetuppkoppling. Pusslet kunde nu läggas färdigt och det ledde till åtal och rättegång. Flera av flickorna orkade och ville inte möta sin förföljare i rätten men några vittnade och ställde även mannen till svars. Sammanlagt 23 offer identifierades och domen blev åtta års fängelse.

Wired

%d bloggare gillar detta: