Huawei säger att de har hamstrat komponenter, att de har sitt eget operativsystem på gång och de försöker tona ned problemen med att vara avskuren från Android, leverantörer och ett helt ekosystem men det är allvarliga problem för en av världens största tillverkare.

Skulle du köpa en mobiltelefon där du inte kommer åt Google Play, den viktigaste nätbutiken för appar?
Skulle du köpa en mobiltelefon där du inte får med Facebook utan var hänvisad till egna butiker eller tredjepartsbutiker?

Kort sagt – skulle du våga lägga dina pengar på en smart telefon som inte ingår i resten av Androidfamiljen?

Huaweis problem stavas konsumenter och det stavas förtroende.

Ekosystem

Kinesiska Huawei har lanserat prisvärda, bra Android-telefoner men haft svårare att hantera anklagelser om svarta affärer, bedrägerier och kopplingar till den kinesiska diktaturen. Anklagelserna har ett till att Huawei är isolerade just nu och inte ens den bästa hårdvaran i världen kan skyla över det faktum att Huaweis smarta telefoner inte är så smarta utan Google Play, Facebook och den inre delen av Androids ekosystem.

En smart mobiltelefon är inte bara hårdvara. Den är i högsta grad även mjukvara och idag måste den erbjuda tlllgång till ett helt ekosystem, inte bara enstaka appar.