macOS Catalina

macOS Catalina innehåller en rad nya funktioner. Det är en stor uppdatering av Apples operativsystem där många av de inbyggda programmen får ordentliga lyft.

Säkerhet

macOS Catalina innehåller flera nya, viktiga säkerhetsfunktioner. Gatekeeper kommer att scanna efter kända säkerhetsbuggar i program. Har du en nyare Mac med T2-chippet så kommer du att kunna stänga ned och göra en stulen eller borttappad Mac helt och hållet. Safari kommer även med nya funktioner som ska göra det ännu svårare att spåra och kartlägga användare ute på nätet.

macOS Catalina kommer också att köras “sandboxed”, helt och hållet. Alla viktiga systemfiler körs på en egen del, skyddade. Program som vill komma åt dina data kommer att stoppas och bara ges access om du tillåter det.

Krävs en pinkod, för att komma åt information eller logga in så kommer du att kunna bekräfta och mata in en pinkod även med din Apple Watch.

Sidecar

Sidecar är en inbyggd funktion för att kunna använda en iPad som sidoskärm men även att kunna arbeta på en iPad och föra över ditt artbete trådlös till din Mac. Din iPad och din Mac synkroniseras direkt och i realtid.

iTunes

iTunes försvinner och ersätts med Podcast, Music och TV. Det betyder också att din musik, dina filmer och annat som du har köpt flyttar. De nya programmen synkroniseras via iCloud så att du hela tiden har koll på vad du lyssnat på, tittat på av vad du har kvar vad gäller avsnitt.

Bilder/Photos

Bilder byggs ut med nya filer och nya redigeringsfunktioner. Den riktigt stora nyheten är att du ska få bättre överblick. Du ska kunna hitta dina bästa bilder och få en bättre översyn. Det ska bli lättare att hitta och lättare att titta igenom dina bilder.

Röststyrning

macOS kommer att kunna styras med rösten med röstkommandon. Detta är en funktion för att fler ska kunna använda macOS och en Mac.

Påminnelse

Påminnelser/reminders får ett lyft med funktioner för att enklare och snabbare skapa och hitta Påminnelser.

Dashboard

Dashboard försvinner i macOS Catalina. Sannolikt därför att få användare använder funktionen. Dashboard innehöll bland en möjlighet att lägga till Widgets, sortera dina program på olika skärmar. Funktioner som sannolikt få användare anser sig ha nytta av.

Anteckningar/Notes

Apples inbyggda program för anteckningar utvecklas stadigt mot ett program för att rita med, anteckna, samla bilder, utkast och annat. I MacOS Catalina så kommer ytterligare nyheter bland annat i form av galleri-vy.

Skärmtid/ScreenTime

Skärmtid som redan finns i iOS kommer nu även till macOS.

Hitta min …

Hitta min Mac, mina vänner, mina iPhone och så vidare slås samman i ett enda program. Funktionen byggs även ut med en funktion där även en Mac som är i viloläge kan spåras med hjälp av Bluetooth.

Mail/E-Post

Kommer med uppdaterad design och uppdaterade funktioner för att stoppa spam. Du kommer också att kunna slå av nyhetsbrev och liknande enklare då den funktionen kommer att läggas högst upp i brevet.

Det kommer mera

Med stor sannolikhet så finns det mer nya funktioner i macOS Catalina. Detta är vad Apple valt att berätta om och också det som finns med i den första betaversionen.  Apple brukar tillföra ytterligare funktioner varefter nya testversioner släpps, inte minst så brukar mer detaljer bli kända om kopplingar mot andra prylar, iPhone, iPad och exempelvis HomePod.

%d bloggare gillar detta: