Det spelas Pokémon, överallt och på alla tider. Detta är en handbok för dig som inte spelar Pokémon för att känna igen de som gör det, spelar Pokémon.

Ser du en grupp människor som står utanför en kyrka, på en kyrkogård, vid en teater, en skulptur eller liknande så kan det antingen vara en grupp turister eller Pokémon-spelare. Den senare gruppen står och pickar på sina telefoner och det är inget fel vare sig på gruppen eller deras telefoner. De spelar.

Spelandet följer en strikt ritual. Först ett idogt pickande och sedan djup koncentration när bollar ska kastas och en Pokémon ska fångas. Det finns också andra inslag av typen att någon ropar till ”rött här” vilket snabbt följs av två andra färger, gult och blått. Gruppen delar då upp sig efter lag och färg.

Tro inte att du kan upptäcka spelare utifrån ålder. Alla åldrar spelar, alla sorter. Föräldrar drar runt med sina barn, par spelar tillsammans och sedan finns det ensamvargar.

Trafikhinder

Pokémon-pelare har järnkoll på alla vägbyggen, alla väg- och trafikhinder. De är logistik-experter och levande uppslagsverk för hur ska du och inte ska köra i en stad. De överträffas bara av taxichaufförer. Förklaringen är att de ofta samordnar det som kallas ”en dubbel” eller ”en trippel”. Det handlar om att kunna köra två eller tre raider inom en halvtimme. Du anfaller en gymboss, får massor av extra poäng därför att du har kastat ett ägg.

Lät det där flummigt?

Det är det också men hoppa över hela terminologin. Det handlar om att hinna till två, eller tre platser inom loppet av en halvtimme.

Rekordet i Skellefteå är fyra stopp på en halvtimme. Den bedriften begicks en tidig söndagsmorgon i somras då en massa gym radades upp på ett sätt som kan liknas vid en total solförmörkelse. Alltså inte att det blir mörkt utan att det händer så sällan. Gym är stopp för att förenkla saker och ting. Det är nu inte heller gym för att krångla till det.

Prata

Pokémon-spelare har ett alldeles eget sätt att prata. De kan utan förvarning utbrista

”Nu kläcker jag ägg”

Det betyder att de kläcker ett ägg, för en Pokémon och poäng.

De har också någon de går med, även om de går helt ensamma. Du kan ha en kompis i spelet som ger dig godis med jämna mellanrum. Spelarna får olika mycket godis beroende på den sträcka de har gått och med vilken Pokémon de har som kompis.

Det är därför de pratar om den de går med, fast de går, helt ensamma. Det är alltså inte en indikation på att de drar drar runt med en låtsaskompis som de på fullt allvar tror att hen existerar, eller det är det och det gör de ju fast ändå inte.

Säger de att de ”lurar” så handlar det inte om en blåsning. De kastar en speciell grunka på en speciell plats vilken lockar till sig Pokémons.

Snurrar

Det säkraste sättet att känna igen en spelare, förutom att de uppträder i grupp, är att de står och snurrar med fingret på skärmen. Bollar ska kastas med skruv och teknikerna varierar men de snurrar med fingrarna på skärmen.

Det finns den diskreta snurren som görs med handleden. Det är en rätt liten rörelse som det kan vara svårt att upptäcka. Sedan har du vevandet som syns på långt håll. Där används hela armen. De semaforerar alltså inte, de spelar.

Ett annat säkert kännetecken är sladden. Den går ned i fickan där powerbanken, extrabatteriet ligger. Alla som spelar Pokémon har en powerbank och ibland ser du spelare som är kopplade till varandra. Det är spelare som glömt sina extrabatterier och som lånar ström av andra.

Andra tecken

Pokémon GO-spelare äter senare än andra. De har lagt sig till med kontinentala vanor och käkar strax efter åtta-snåret på kvällen då alla raider garanterat är över och nya nya dyker upp.

De väljer en bil med automatlåda. Alla som spelar förstår varför.

De har speciella vantar som funkar på en touch-skärm.

De förekommer olika frekvent under olika tider på året. De är vanligare sommartid, antalet minskar under hösten och det ör bara den inre kärnan som spelar kalla vinterdagar.

Så ser du en grupp människor, utanför en kyrka, en tidig, kall vintermorgon som pickar med sina telefoner och med sladdar som försvinner ned i fickan så är det Pokémon-spelare.

Share This